Наградата ЛУКС се присъжда от 2007 г. насам, за да даде публичност на дебата за Европа и да подпомага разпространението на европейски копродукции в рамките на общността

Несъмнено дистрибуцията е "ахилесовата пета" на европейското кино, за което допринасят и езиковите бариери. Наградата ЛУКС, която тази година се връчва на 11 декември, се стреми да ги преодолее,

Трите номинирани заглавия, които се прожектират безплатно в Дома на киното в София от 3 до 5 декември, са определени от професионално жури, а евродепутатите избират филма победител. Миналата година това бе италианският "Шун Ли и поетът".

Прожекцията на италианския "Мед" (Miele) на 3 декември, от 19 ч., слага и официално начало на филмовите дни ЛУКС.

Филмът на актрисата Валерия Голино е историята на жена, която помага на болни на смъртно легло да приключат земния си път. Нейният нов "клиент" обаче се оказва напълно здрав мъж...

Следващият в програмата, на 4 декември от 18 ч., е "Себелюбивият великан" (The Selfish Giant, като приказката на Оскар Уайлд). Британската режисьорка Клио Бърнард проследява историята на двама приятели, единият от които постепенно се превръща в алчен използвач.

Действието на филма се развива в покрайнините на Брадфорд, Северна Англия, където героите започват да се занимават със събиране на скрап, след като биват изключени от училище.

Взети заедно, тези три забележителни филма отразяват богатството, дълбочината и красотата на европейското кино, се казва в официалното съобщение. Всеки от тях има собствен подход към въпросите, пред които е поставено нашето общество, като ги разглежда реалистично или с въображение, рязко или деликатно.

Третото заглавие, с прожекция на 5 декември от 19 ч., е белгийската мелодрама "Краят на омагьосания кръг" (The Broken Circle Breakdown) на Феликс ван Хрунинген, който бе отличен за сценария си на кинофестивала Трайбека в Ню Йорк, където награда получи и главната актриса.

Филмът разказва за любовта между Елиз, която има ателие за татуировки, и блуграс музиканта Дидие. Щастието им обаче е поставено на изпитание от тежката болест на дъщеря им...

След последната прожекция е насрочена дискусия, а публиката също има възможност да гласува за някой от номинираните филми - или за любимата си тема.

За да подадете своя вот, трябва да посетите сайта LuxPrize.eu или "Фейсбук" страницата на наградите и да изразите гледната си точка. Резултатът от гласуването ще бъде обявен на международния кинофестивал в Карлови Вари през юни-юли 2014.