Определяната за един от 5-те най-добри изпълнители на живо в света изгрява в Зала 1 на НДК на 20 юни

Една от най-открояващите се съвременни лайв изпълнителки, почти родена на сцената - Тори Еймъс, идва у нас, за да представи предстоящия си студиен албум: Unrepentant Geraldines.

На 20 юни в Зала 1 на НДК американската легенда ще докаже, че определението на сп. "Ролинг стоун" - "един от 5-те най-добри изпълнители на живо в света", не е случайно.

Завършен артист, американката заслужено е номинирана многократно за наградите на "Грами" и MTV за хитове като Crucify, Cornflake Girl, Silent All These Years, God, Caught a Lite Sneeze, Spark, А Sorta Fairytale и много други.

В над 20-годишната си кариера Тори Еймъс може да се похвали с безброй професионални музикални проекти, 13 студийни албума, над 12 милиона продадени копия, 13 световни турнета, над 1000 уникални концерта и не на последно място - собствен музикален лейбъл, Transmission Galactic.

Тори Еймъс започва да свири и композира на пиано едва на 5-годишна възраст. Няколко години по-късно вече има редовни клубни участия и първи сингъл през 1980 г. През 1986 г. Еймъс създава групата Read, заедно с барабаниста Мат Соръм, който по-късно става част от познатите на всички Guns N 'Roses и Velvet Revolver. Бандата издава само един албум, след което се разпада. 

Тори решава да продължи сама, като през 1992 г. излиза и първият й соло проект Little Earthquakes, който бележи началото на световния й успех. Над дебютния си албум Еймъс работи с Дъг Морис - бивш изпълнителен директор на "Юнивърсъл мюзик", който понастоящем е начело на световната звукозаписна компания "Сони мюзик".

През следващите няколко години Еймъс разширява кръгозора на музиката си, създавайки албуми като Boys For Pele - записан в църква, Choirgirl Hotel и To Venus and Back, в които експериментира с електронно денс звучене, Strange Little Girls, който представя кавъри на песни, в оригинал написани и изпълнени от мъже, но интерпретирани и пречупени през светогледа на жени, както и Scarlet's Walk, който Еймъс определя като представяне на другото си "Аз".

В края на 2011 г. Тори Еймъс издава първия си албум с класическа музика, Night of Hunters, трибют към великите композитори Бах, Шопен, Дебюси, Гранадос, Сати и Шуберт. Две години по-късно идва и друг амбициозен проект - мюзикълът The Light Princess, който е номиниран за най-добър мюзикъл на 2013 г. от престижните английски награди за театрално изкуство Evening Standard Drama UK.

Разтърсила всички с дебютния си Little Earthquakes през далечната 1992-ра, Тори не се спира нито за момент и 20 години по-късно издава компилацията Gold Dust с римейкове в чест на земетръсното си начало. 

Тори Еймъс е от малкото алтърнатив рок артисти, ползващи пиано като основен инструмент. Именно благодарение на умелото и изкушаващо преплитане на звука на пианото със своя глас, Тори създава уникални акустични кавъри на паметни рок парчета като Smells like Teen Spirit на "Нирвана", Karma Police на "Рейдиохед", Losing My Religion на R.E.M и др.

Гостуването на магичната музикантка в София е по покана на EventEase и е част от европейското й турне, което представя нейния 14-и самостоятелен албум Unrepentant Geraldines и преминава през Ирландия, Англия, Франция, Германия, Белгия, Швейцария, Холандия, Русия, Румъния и др. 

С помощта на своето пиано Тори деликатно забърква алтернативен рок с класически и фолклор мелодии - музика, която не можем да опишем на хартия. Единственият начин е да я чуете, и то на живо.

Билетите за дебютния концерта на Тори Еймъс в София са в продажба в Билетния център на НДК, онлайн и в цялата страна в мрежите на Ticketportal.bg (книжарници Booktrading, Office 1) и Еventim.bg (Germanos, Piccadilly, OMV и др.) на цени 40, 50 и 60 лв. Петдесет ВИП билета на цена 90 лв. ще бъдат пуснати за най-големите фенове.

Събитието във "Фейсбук"