Големи и смели - първото място на извънгабаритните очила в модните класации е неоспоримо.

Онези, които са отправили по-тесен поглед към тенденциите за топлия сезон, са наясно с важността да имат този аксесоар. Ретро-шик ефектът, който ще придадете на своя външен вид, е неоспорим. Едноцветни или на принтове - изберете стила, който отговаря най-добре на вашите очаквания. Проектирани за жената, която прекарва дните си на плажа или в тичане из града, извънгабаритните модели предлагат допълнителна защита и покритие. (Марки: Chopard, Oliver Peoples, Hoffmann)

Декорирани очила - слънчеви или диоптрични, с красиви пластмасови и метални цветя или с нестандартни метални орнаменти по кръжилата и дръжките. Моделите на "Тифани" за 2013 г. са с изразени бижутерийни акценти - емблематичната за марката маргаритка, а предложението от "Булгари" се отличава с цветни елементи на дръжката, които се свалят и се превръщат в елегантни блестящи обици.

Модел на Bvlgari, фото: Божидар Марков / Zeiss Experience Center

Принтовете с флорални мотиви също са хит през настоящата година. Това важи както за облеклото, така и за аксесоарите. Актуални са също графичните елементи, изразителните рокмотиви, животинските шарки или по-абстрактните щампи. Слънчевите и диоптричните очила в колекциите за пролет 2013 се срещат в розови, зелени, лимоненожълти и сини нюанси. (Марки: J.F. Rey, Zeiss, Gucci) 

Огледалните покрития при слънчевите очила, в стила на 80-те години, са една от основните модни тенденции за летния сезон. Идеални са за съвременното момиче. (Марки: Chopard, Mykita) 

Котешките слънчеви или диоптрични очила са вдъхновени от класическите холивудски филми от 50-те, където ги носят актриси като Одри Хепбърн и Грейс Кели. Очилата с форма на котешки очи са за хора, които искат да подчертаят своя уникален стил. Това лято модерните им версии са цветни, романтични и много ретро. Самите очила придават по-мистериозен и дори драматичен вид, защото подчертават скулите на лицето. (Марки: Mykita, Oliver Peoples, Hoffmann и Chanel)

Модел на Mykita, фото: Божидар Марков / Zeiss Experience Center

Авиаторски, кръгли и геометрични форми - при слънчевите очила авиаторските модели са малко по-различни, по-женствени, по-иновативни и в по-ярки цветове (Chopard). Актуални са и кръглите очила във всички размери - малки, средни, големи (Oliver Peoples и Hoffmann), както и рамките с изразени геометрични форми (J.F. Rey).

Разнообразието по покритията на дръжките също е много голямо: злато, карбон, паладий (Mykita и Chopard), но моделите от естествени материали - кожа, рог, дърво (Maybach, Hoffman) - също са хит, както и употребата на високотехнологични материали (Tag Heuer).