Изданието Co.Exist класира 10-те най-добре развиващи се населени места на Стария континент

Когато става въпрос за иновативни градове, Европа е модел за останалата част от света. Европейските градове имат по-добър обществен транспорт, по-голяма загриженост за велосипедисти и пешеходци, по-силен акцент върху устойчивостта и нисковъглеродните решения, а може би най-важното е ангажираността на гражданското общество в културата и вървенето към по-устойчиви и интелигентни населени места.

10. Хелзинки

Хелзинки изпревари Осло за десетото място в тазгодишната класация. Градът е отличник в областта на електронното правителство. Хелзинки бе домакин на първия световен фестивал Open Knowledge през 2012 г. Градът стартира Forum Virium Smart City Project, предоставящ всевъзможна информация на жителите с цел подобряване на качеството на живот.

9. Берлин

Изследванията сочат, че успешните градове на бъдещето ще са тези, които са в състояние да привлекат и задържат креативната класа, която ще се грижи за градското обновление и икономическия растеж чрез иновации и предприемачество и като подкрепя активната културна сцена. В това отношение Берлин е в пика си.

8. Хамбург

Хамбург е вторият по големина град в Германия. Той също бе удостоен с наградата Европейска зелена столица през 2011 г. Градът предлага висок стандарт на живот. В момента в него стартира най-големият проект за градско обновление в Европа - HafenCity (Пристанищен град), който се очаква да бъде завършен през 2025 г. Инвестицията е в размер на около 14 милиарда долара и благодарение на нея на площ от 157 хектара ще се появят университет, пристанище, смесени жилищни и търговски сгради, всички свързани с отличен „зелен“ транспорт.

7. Лондон

Лондон отдавна е смятан за финансовата столица на Европа и се очертава като лидер в областта на предприемачеството. Британската столица привлече световното внимание с мерките си за облекчаване на трафика, които носят и допълнителни приходи на града. Лондон също така се възползва стратегически от Олимпиадата (както Ванкувър преди него), за да направи града по-зелен и да насърчи икономическото развитие.

6. Стокхолм

Стокхолм има заслужена зелена репутация. Близо 40% от площта му е зелена. През 2010 г. той става първият град, на когото ЕС присъди статут на зелена столица. Жителите на Стокхолм са сред най-големите потребители на метро на глава от населението. Градът може да се похвали със своите велосипедни алеи с дължина 800 километра.

5. Париж

Париж е известен културен център със своите впечатляващи музеи и Айфеловата кула, но се превърна и в пионер сред „умните“ градове. Градът разполага с обширната и интензивно използвана мрежа за споделяне на велосипеди Velib, която има повече от 20 хил. колела в целия град. Данните сочат, че около 5% от задръстванията в града са намалели благодарение на Velib.

4. Барселона

Барселона е космополитен град, известен със своето слънце, архитектура и оживени улици. През последните години обаче каталунската столица изгради доста впечатляващ портфейл от иновативни градски инициативи. Градът използва всевъзможни видове сензори с цел намаляване на замърсения въздух, контролиране на шума, избягване на задръстванията и дори управление на отпадъците. Барселона е и водач на инициативата City Protocol, която има за цел да свърже глобални градове в пилотни проекти, които да се справят с общите предизвикателства.

3. Виена

Виена отдавна е известна с високото си качество на живот, но не лежи само на тези лаври. Градът има голям набор от интелигентни дейности, както и отдел за планиране, който си разбира от работата.

2. Амстердам

Амстердам е може би единственият град в света, който има повече проблеми с колоездачния и пешеходен трафик, отколкото с автомобилните задръствания. 67% от всички пътувания се извършват с велосипеди или пеша. На дневна база има 10 хил. велосипеди, паркирани по всички свободни площи около централната жп гара. През последните години градът е известен със стремежа си към нови решения за подобряване на качеството на живот за всички жители и посетители.

1. Копенхаген

За втора поредна година първото място е за Копенхаген, който има репутация на водещ зелен град в целия свят. Градът е с отлични показатели за въглеродни емисии на глава от населението. Той има и най-амбициозния план за намаляване на въглеродните емисии от всички големи градове по света. Велосипедният транспорт в Копенхаген е много добре развит - около 40% от пътуванията се извършват с велосипеди.

Източник: Economic.bg