От месеци целият свят говори за тази премиера, а от вчера тя се случи и у нас.

Какво е да правиш изкуство от точки смятат, че разбират мнозина, но са прекалено малко тези, които наистина успяват и да печелят от това. Поредната изложба на Музейната галерия за модерно изкуство ще ни представи един от тях. 

Малкото артистично пространство на ул. Оборище се включи в глобалната премиера на един от най-търсените и проспериращи съвременни художници - Деймиън Хърст. Интересното е, че така София стана 12-тият град, който представя едновременно изложбата на картини и графики с "точки". 

Като дете Деймиън Хърст изпил голямо количество хапчета, мислейки, че са бонбони. Така някои изкуствоведи си обясняват създаването на сериите произведения с точки. Иначе, критиците го определят като новия Анди Уорхол, лошото момче на съвременното концептуално изкуство, най-скандалния от групата "Млади британски артисти". 

„От няколко месеца целият свят говори и очаква глобалната премиера на „Точките" на Деймиън Хърст в 11 града по целия свят. Галерията за модерно изкуство реши да се включи в тази инициатива и да покаже първата графична серия точки - гравюра върху дърво, създадена специално за Галерията за модерно изкуство през 2010 година от Деймиън Хърст”, каза Деница Атанасова – Гергова пред БТВ. „Ние сме една от малкото галерии в света, които работят директно с Деймиън Хърст - всички творби са лимитирани и лично подписани”, допълва тя. 

Според списание „Тайм", Хърст е най-богатият творец в историята на изкуството със състояние от близо 1 милиард долара. Най-популярното му произведение e „For the Love of God” - човешки череп, украсен с 8 601 скъпоценни камъка, оценен на 100 млн. долара. Спорен е въпросът колко души наистина смятат творбите му за изкуство, но поне от любопитство можеш да посетиш Музейната галерия за модерно изкуство на ул. Оборище 10 и да се убедиш сам. 


Вижте по-голяма карта

Паралелно с "точките" на Деймиън Хърст продължава и изложбата градините на Хуан Миро до 10 февруари.