Петък 13-ти се очертава като приятен филмов ден. Кино „Одеон” го посвещават на българските филми.

Отличените с награди филми на 30-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна ще бъдат завъртени в кино "Одеон" за Деня на българското кино на 13 януари, съобщи за Монитор изпълнителният директор на Националния филмов център Ирина Канушева. Входът за прожекциите е безплатен. 

Това са "Love.net" , грабнал призовете за сценарий, дебют и женска роля (Лилия Маравиля) (14,00 ч.), отличеният за режисура "Аве" на Константин Божанов (16,00 ч.), носителите на „Златна роза” ­ игралният "Номер 1" на Атанас Христосков и късометражният "Демони" на Александър Етимов (18,00 ч.), както и "Кецове", получил специалната награда на Варна и наградата за мъжка роля (Филип Аврамов) (20,00 ч.). 

Въпреки кризата предстоящата година се очертава като доста активна за родното кино. До края на декември 2012 се очаква да излязат общо 12 игрални и два късометражни филма на големия екран. Много от тях са на дебютанти, така че кои от тях ще могат да ни зарадват с награди на някои от престижните кинофестивали, е трудно да се каже. 

Големи са очакванията към "Цинкограф" на Емил Христов (с премиера най-рано в края на годината). В проекта на "Перипетея", НФЦ и „Ню Бояна филм” е ангажиран сценаристът на "Дзифт" Владислав Тодоров, дебютира като актьор Руши Видинлиев, партнират му опитните Деян Донков, Христо Гърбов, Руси Чанев и манекенката от "Под прикритие" Ирена Милянкова. 

Още следващата седмица по кината се завърта приказният „Цахес” на Анри Кулев, а в началото на февруари Христо Мутафчиев се завръща в киното с „Миграцията на паламуда” на Людмил Тодоров. Преди повече от година шефът на Съюза на артистите в България получи инсулт по време на снимките на лентата. Не се знаеше дали ще трябва да бъдат дозаснети някои сцени, но това не се е наложило, казва режисьорът. В комедията на „селска тема” ще си партнират Христо Мутафчиев със Стефан Вълдобрев, участва още Велко Кънев, нашумелият от „Тилт” и сериала „Под прикритие” Александър Сано, както и младата надежда Владимир Зомбори. 

Манекенът и актьор Ники Илиев дебютира като режисьор с „Чужденецът”, който тръгва по екраните в края на февруари. Многообещаваща се очертава комедията „Корпус за бързо реагиране” на Станислав Дончев, заснета за рекордните 18 дни. В нея е събран звезден екип ­ Диана Любенова, познатият от „Стъклен дом” Башар Рахал, Мариан Вълев и Евгени Будинов от „Под прикритие”, господарят на ефира Васко Мавриков, Стойко Пеев, Латинка Петрова и Карла Рахал. Смешните случки в него се въртят около трима агенти от корпуса за бързо реагиране – Васко (Васко Мавриков), Гецата (Eвгени Будинов) и Борето (Ивелин Найденов), които приемат да изпълняват всякакви шантави задачи. „Корпус за бързо реагиране” на „Профилмс” тръгва по екраните на 2 март.

Със суперлативи от фестивалите тръгва по екраните от 9 март „Аве”, който беше селекциониран миналата година за Седмица на критиката в Кан. Камерният проект на Константин Божанов се отличава с изключително добре разказана история и отличната актьорска игра на Ованес Торосян и Анжела Недялкова. Зад камерата застават познатият ни Ненад Бороевич и Радослав Гочев. Продуценти са „КВ Филм” ,”Камера”, „Елементи”, с подкрепата на НФЦ. 

Този месец очакваме излизането и на "Faith, Love and Whiskey". Филмът разказва историята на българката Нели, която се сгодява за американец, но изпада в паника и решава да се върне обратно в България. Тук тя се събира с предишната си компания и дивото си минало. И някъде тогава, тя се влюбва в най-добрия си приятел, който обича да злоупотребява с алкохола. За да е пълна картинката, годеникът й също пристига в България. Сред главните роли са Валери Йорданов, Ана Стояновска, Лидия Инджова, Явор Бахаров, Джон Кийблър.

Малко информация има за проекта на Георги Костов с атрактивното име „Пистолет, куфар и три смърдящи варела”, който ще гледаме по екраните от април. До края на годината се очаква да излязат още лентата на Петър Попзлатев „Аз съм ти”, „Пъзел” на сина на Людмил Стайков – Иво Стайков, „Покрив за двама” на Бойко Боянов, „Отрова за мишки” на Константин Буров и „Три” на Кирил Станков. Както и късометражните „Номер 1000” на Людмил Лазаров и “Без заглавие” на Иван Москов и Игор Христов.