--- name: summary

Био? Логично!
Тема на броя
От Георги Караманев

Ако се съобразяваме с фазите на Луната, цветята в дома ни ще избуяват, растенията ще ни дават по-големи и вкусни плодове, които ще могат да се съхраняват много по-дълго. На пръв поглед звучи невъзможно, но всеки може да го опита дори у дома си. В основата е технология, наричана биодинамично земеделие, създадена от германката Мария Тун на основата на идеите на Рудолф Щайнер. Растенията се делят на 4 групи и ако се съобразяваме с това коя от тях ни „съветва" Луната да обработваме в конкретния ден, резултатите определено ще ни впечатлят. За да ни представи идеите на биодинамичното земеделие се обърнахме към Димитър Стоянов или просто чичо Митко от Бачково. Той с охота споделя тайните си за това как да произвеждаме екологична и здравословна храна в собствения си двор. Биофермерът е категоричен, че 2 декара земя са достатъчни, за да изхранват цяло семейство и дори да носят печалба. Достатъчно е да спазваме биологични принципи като например това в градината да виреят най-различни растения, а не само едно, културите да се редуват, да забравим за тежките химически средства. Ерата на индустриалното земеделие е към своя край. Защото всеки може да оцени разликата между истинските, вкусни и здравословни плодове и зеленчуци и тези, които може да ни предложи все по-химическата земеделска промишленост.

Д-р Пиявица
От Катерина Борисова

В Русия са утвърдено средство за спешна помощ след мозъчен или сърдечен удар. На практика са единственото сериозно лечение срещу хронични възпаление. И въпреки това малцина си представят, че и днес пиявиците се използват от традиционната медицина. Съвсем не изглежда лицеприятно – някакво животинче да те захапе и да започне да пие от кръвта ти... Но се оказва, че все още пиявиците са без алтернатива. Веществата, които се съдържат в слюнката им, са изключително полезни срещу многобройни оплаквания. Помагат за изключително широка палитра здравословни проблеми, като се почне от по-добър тонус и здрав сън, мине се през безплодие и се стигне до упорити болки във венците. Струва си да преодолеем първоначалната погнуса и да отдадем дължимото на тези малки живи здравословни чудеса.

Аз, киборгът
От Ивайло Харалампиев

Световната икономическа криза е причинена от станали неуправляеми машини на Уолстрийт. Страховитата хипотеза дава в интервюто си пред Списание 8 един впечатляващ, сериозен учен, специалист в областта на роботиката. Проф. Кевин Уоруик нашумя, след като имплантира в нервната си система чип, с който може да се свързва директно в интернет. Последва директна връзка с помощта на новите технологии с мозъка на собствената му съпруга. Проф. Уоруик идва от бъдещето. Защото футурологът изпробва всичко първо върху себе си. Според него единственият шанс ние, хората, да оцелеем в битката с машините, е малко по малко да заприличаме на тях. Иначе в един момент те ще се окажат твърде интелигентни, а ние просто няма да им бъдем нужни за нищо...

Всички теми виж в сайта на Списание 8