--- name: summary

Разчетоха ДНК на Йети
Тема на броя
От Нина Станева

111 ДНК проби от Йети / Снежен човек / Бигфут, събрани от различни места в САЩ, Канада и Русия, изследва американската зооложка д-р Мелба Кетчъм в опит да установи що за същество е странният човекоподобен гигант и какъв е произходът му. Д-р Кетчъм твърди, че е успяла да разчете генома на Йети. Според нея той е напълно реален, но още не проучен биологичен вид - хибрид между човек и неизвестен засега на науката негов еволюционен предшественик. Йети ни е полубрат, защото майка му е жена като на всички нас. Баща му обаче е неустановено човекоподобно същество, много по-древно от неандерталците. Научната общност гледа скептично на резултатите, но и не ги оборва.

Зооложката разказва пред Списание 8, че лично е присъствала при вземането на някои от пробите и че в американско имение живее голямо семейство Бигфут.
Неговият братовчед - Мечия човек, броди из Родопите. Срещали са го, даже има песен за него.
Досегашните опити чрез ДНК анализ да се установи що за създание е Йети не са давали резултат. Неотдавна екип на Университета в Оксфорд също се зае да го анализира. За първи път, откакто през 50-те години гръмва сензацията за Снежния човек, съществото прекрачва границата между градската легенда и научното изследване. Във водещата тема на априлския си брой Списание 8 опитва да обобщи какво е установила досега науката за странното същество.

Тайните надписи на дюлгерите
От Нина Станева

Странни каменни надписи се пазят скрити зад олтарите на много параклиси в Родопите. Някои вярват, че това са текстове, записани с азбука на траките. Според официалната наука обаче траките не са имали писменост. Списание 8 реши да провери сензационната хипотеза и покани експерти да анализират странните текстове. Оказа се, че не става дума за тракийско писмо. Но за нещо също много интересно: скрити съобщения за добро дело на тайния мещренски език. Какво се казва в тях и защо за важни – четете само в новия брой на Списание 8.

Сребро се ляло и преляло
От доц. Вихра Баева

Ако срещнете таласъм, не пропускайте да го уловите за ушите – в определен момент ще се превърне в делва със златото. В това поне били убедени предците ни в едно от безбройните вярвания, свързани с осигуряването на богатство и благополучие. От новия брой на Списание 8 ще научите още много от тях. И като бонус: къде се намира параклисът „Свети Никола Милионера", според мълвата осигурил охолство на мнозина.