Световно признати хореографи търсят таланти сред младите български танцьори. Виж повече...

И тази година известни хореографи от САЩ ще изберат стипендианти сред най-добрите участници в “Танцова работилница 2012”. Стипендиите за българските таланти включват интензивни летни обучителни програми на известни американски танцови училища и компании.

“Танцова работилница” (Dance It!) ще се проведе от 9 до 15 април 2012 г. (от Цветница до
Великден, априлска училищна ваканция) в Държавния музикален и балетен център (Музикалния театър) и Дерида Денс Център. Това е проект на Фондация „Танцово Изкуство – Илиев”, организация с международна дейност, създадена през 2008 г. от Петър Илиев, български хореограф и преподавател в Чикаго. 

През интензивната творческа седмица танцьорите ще имат възможността да усвоят
специални танцови техники в 5 различни стила: балет – стил Баланчин, бродуейски джаз, модерен танц, хип-хоп и характерен танц. Всеки от поканените хореографи не е случаен и ще ги обогати също със своя индивидуален подход и своя изключително любопитен професионален опит.

Младите танцьори и известните хореографи ще творят заедно! За краткото време на “Танцова работилница” те ще разработят нов репертоар, който ще бъде показан на големия финален Великденски спектакъл „Sneak Peek“ на 15 април от 19 ч. в Държавния музикален и балетен център. Всеки участник ще има шанса да се изяви на сцената, редом със специално поканените за спектакъла утвърдени танцови артисти от България и САЩ.

Сред звездите на „Sneak Peek“ ще бъдат компанията за съвременен танц Prism Dance Theatre
(САЩ), първата компания за съвременен танц в България Дерида Денс, успешната млада българска балерина Николина Карагеоргиева (Balletto del Sud, Италия; бивш стипендиант на “Работилницата”) и др. За пръв път ще бъде показана на сцена и хореография на Петър Илиев, разработена по проект с деца от ромски произход от училище в квартал Филиповци в София.

Програмата на “Танцова работилница 2012” (Dance It! 2012) включва още: майсторски
класове; отворени за посещение от страна на граждани часове; интерактивна дискусия относно за танца като културна индустрия; танцови акции и пърформанси на открито и в нетрадиционни публични пространства; специално детско танцово ателие в Музикалния театър на Великден, преди финалния спектакъл; съпътстваща фотографска изложба.

Преподавателите:Петър Илиев (характерен танц), Маркъс Галанте (бродуейски джаз), Крисчън вон Хауърд (модерен танц), Никълъс Аде (класически балет, стил Баланчин), Андреа Бър (хип-хоп). Дебра Робинсън ще предлага тай масаж с цел възстановяване на танцьорите от
интензивната работа.