Приключи първият етап от фестивала на открито "София диша". В първата от четири поредни недели ул. "Шишман" бе затворена за автомобилно движение, превръщайки се в арена на творчеството.

Инициативата стартира на 5 август със "За сцената и хората" – седмица, посветена на сценичните изкуства.

Между 16:00 и 22:00 часа традиционната за фестивала улица "Цар Иван Шишман" приюти хиляди столичани, които дойдоха да участват в атрактивните изпълнения на
младите творци, осмелили се да излязат от рамката. Акцентът падна върху кино прожекциите, които събраха на едно място талантливи режисьори като Ивайло Минов ("Обедна почивка"), Мартин Райковски ("Коварна игра"), както и нашумялата лента на Мария Аверина "Кой е този град?".

Големият интерес на присъстващите бе провокиран и от театралната програма на фестивала. Монологът в стил Stand-up Comedy на тема "Ситуацията по софийските улици и категории шофьори" (Мирослав Симеонов) освежи тълпата в горещата неделя. Публиката получи ударна доза провокация с "Моноспектакъл на една идея" (Диана Милушева, Валери Кирилов) и "Ха-ха-ха Импро театър".

Танцова формация "Софистик-живо" представи К-PОР улични танци и открит семинар по създаването на сценични облекла, а Сдружение "Фабрика за идеи" забавляваше публиката с разнообразни градски игри. Всичко това се случи под музика от стар грамофон. 

Богатата спортна програма включваше инструкции за скачане с парашут, волейбол и баскетбол, демонстрации на бойни изкуства, шах и скоростно бягане. 

Градинката на храм "Св. Седмочисленици" също предложи интересни занимания, сред които представяне на екзотичния ритъм на нестандартното изкуство между бойни техники и танц – капоейра, както и демонстрацията на тренировките за кучета на клуб "Аджилити".
"Център за образователни инициативи" обясни нагледно как да се справяме с детските емоции по време на земетресения, а също така представи алтернативната си платформа за еленктронно образование. 

"София диша" се организира от S Communication и се реализира със съдействието на Столична община. Събитието е в подкрепа на кандидатурата на града за "Европейска столица на културата 2019".