Второто издание на фестивала "Намасте България" отбелязва един век от създаването на индийската киноиндустрия с романтични, цветни, позитивни и весели филми от последните пет години

Домът на киното събира почитателите на източното изкуство от 30 май до 6 юни. Зрителите могат да гледат най-известните съвременни звезди на индийското кино като Шарух Хан, Хритик Рошан, Карина Капур, Катрина Кайф, Приянка Чопра и Абишек Бачан.

Понастоящем Индия е най-големият производител на филми в света - с 1250 заглавия само през 2011 г., което е три пъти повече в сравнение с Холивуд.

В програмата на фестивала са включени девет филма: романтични комедии, трилър в стила на Агата Кристи, училищен мюзикъл и заглавия, печелили награди на международни фестивали.

Откриването е на 30 май от 20 ч. с "Веднъж се живее" (Zindagi Na Milegi Dobara), който описва пътешествието на трима приятели в Испания и има в актива си награди за режисура и индийски филм на 2012 г. от Международната индийска киноакадемия IFFA. 

"В България има много позитивно отношение към индийското кино още от 70-те и 80-те години на ХХ век. Филми като "Слонът, моя приятел" и "Нури", известният индийски актьор Радж Капур са оставили трайни следи в съзнанието на българската публика", припомня Кристина Влахова, която ръководи фондация "Намасте България" (BulgariaNamaste.com).

През последните няколко години се работи за завръщането на индийската култура у нас, допълват организаторите.

100-годишнината от създаването на индийската филмова индустрия беше отбелязана и на приключилия в неделя кинофестивала в Кан с богата програма и в присъствието на много боливудски звезди.

В програмата на "Намасте България 2013" са още: 
1 юни - "Първенец на гимназията" (15 ч.) и "Играта" (18 ч.)
2 юни - "Билу бръснаря" (15 ч.) и "Историята на нашата любов" (18 ч.)
3 юни - English Vinglish (20,30 ч.)

В драматичната комедия English Vinglish Шаши (Шридеви), индийска домакиня на средна възраст, заминава за Ню Йорк, за да помогне на сестра си в приготовленията за сватбата на дъщеря й - и се записва на ускорен курс по разговорен английски, за да подобри познанията си по езика, с което да заслужи и уважението на семейството си.

4 юни - "Коктейл" (19 ч.)
5 юни - "Ра.Едно" (19 ч.)
6 юни - "Агент Винод" (19 ч.)