Видеорепортаж за три арт забележителности в града, известен и като родното място на Джими Хендрикс, грънджа и Бил Гейтс

Сиатъл е известен с доста неща, но от пътеводителя "Лоунли планет" са избрали да препоръчат три културни забележителности - напълно различни една от друга.

"Тролът под моста" (или Fremont Troll) е скулптура на великан, "скрит" под моста Аврора в района Фремонт и сграбчил в едната си ръка истински фолксваген, сякаш току-що го е смъкнал от шосето отгоре.

Близо 6-метровата фигура, вдъхновена от скандинавския фолклор, е изработена по поръчка на районния съвет по изкуствата след конкурс за облагородяване на мястото в края на 80-те.

Друга забележителност, препоръчвана в това кратко видео, е стената от... дъвки (Gum Wall). Тя е резултат от навика на посетителите на "Маркет тиътър" да залепват там дъвките си, докато чакат на опашка пред касата за билети - а впоследствие туристите превръщат това в традиция.

Всичко започнало преди по-малко от 20 години, през 1993-та, като междувременно стената била почиствана на два пъти. Преди време тя попадна сред петте туристически обекта, покрити с най-много микроби. Твърди се, че на места дебелината й надхвърля 10 сантиметра.

Рок музеят (Experience Music Project, или EMP Museum), където има също зала на славата и музей на научната фантастика, е създаден от другия основател на "Майкрософт", родом от Сиатъл - Пол Алън.

Сградата, проектирана от прочутия архитект Франк Гери, е построена през 2000 г., а формата й трябва да напомня разбита електрическа китара.

Експозициите там тази година ще бъдат посветени на "Ей Си/Ди Си", иконите на научната фантастика, черното кожено яке и, разбира се, Джими Хендрикс по време на живота му в Лондон.

Сградата на рок музея през 2000 г., малко преди да бъде окончателно завършена