Между 5 и 10% от горите са диви и запазени в естественото си състояние, без човешка намеса каза Александър Дунчев от Световния фонд за дива природа. Те са от изключително значение за съхраняването на редица биологични видове.

Данните показват, че при изсичането на старите гори изчезват около 30% от животните, които живеят в тях, информира Дарик.

"Все по-малко ние имаме достъп до тях и все по-малко хора знаят какво е стара гора. Единствено по-възрастните хора си спомнят за онези кътчета от българската гора, в която могат да се видят огромни дървета с впечатлящи размери и красиви форми, с много разнообразна структура на гората. Същност такива дървета ние младите можем да видим в Борисовата градина, което далеч не е гора, но в Борисовата градина са останали дърветата да достигнат своя размер, какъвто в природата могат да достигнат, без да бъдат изсичани. Така че стари гори в България са останали единствено в резервати и много недостъпни места, включително и около някои манастири", обясни Дунчев.

Виж още: С 5 градуса скачат температурите до 2050 г.

По думите му в днешно време учените възприемат вековната стара гора като жива лаборатория, където без човешка намеса се виждат всички процеси, които протичат в една естествена гора.

"С изсичането на последните вековни гори европейските учени осъзнават, че изчезват почти 30% от биологичното разнообразие на горите изобщо в Европа. Изчезват видове, като летящата катерица, много видове кълвачи, бръмбари и други насекоми, които преди 100 години са били често срещани, но вече са изчезнали в почти цяла Европа", уточни специалистът.

Благодарение на голямото разнообразие от видове и генофонд в старите гори, те представляват нещо като резервоар от видове, които тепърва ще подпомогнат адаптирането на природата ни към климатичните промени, каза още той.

"От старите гори ще дойдат видовете и генофондът, които да се справят с климатичните промени и тяхното отражение върху съществуващите гори и природата като цяло", допълни Александър Дунчев.

Виж още: Времето в България става все по-екстремно