Доклад показва, че спешната медицинска помощ в България не е нито ефективна, нито ефикасна

Спешната медицинска помощ в България не достига до над 211 хил. български граждани, или 3% от населението на страната. Тези хора се намират в отдалечени райони, в които линейките трудно могат да стигнат бързо. 

Това съобщи председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред БНР вчера. Изводът е част от доклад на одитния орган за качеството на медицинската помощ в България.

Проучван е периодът между 2010 г. и 2014 г. Основният извод от доклада е, че спешната медицинска помощ в България не е "нито ефективна, нито ефикасна". 

"Около 15% могат да получат спешна медицинска помощ в диапазона над 30 минути, което в някои случи може да бъде и фатално. И само 58 на сто от населените места в страната имат възможност да получат достъп до филиал на спешна медицинска помощ в рамките на 20 минути", коментира той.

Цветков направи сравнение с доклада за качеството на медицинската помощ у нас преди 2010 г., чиито констатации били сходни със сегашните. 

Виж още: Линейката вече ще идва от 8 до 120 мин. при спешните пациенти

Тези негативни практики продължават да съществуват в спешната медицинска помощ“, коментира той.

У нас предстои да се обсъди и приеме медицински стандарт за спешната помощ, според който линейките ще са длъжни да се отзовават в определено време според спешността на случая. При най-спешните случаи това ще става до 8 минути, при не толкова тежки състояния - между 8 и 20 минути, а при по-леките случаи ще се чака от 20 до 120 минути.

Източник: БНР, в. "Сега"