След като метрото вече вози от и до Централната жп и автогара, следващата цел е да стигне и до Летище София.

Втората линия на софийското метро - 10,6 км, 11 спирки от "Лозенец" до "Надежда", - е вече факт, а от новите мотриси се очаква 25% по-нисък разход на енергия.

Още 130 хил.души дневно ще стигат за по-малко от 10 минути до центъра на града. Така вече близо 1 /3 от жителите на София могат да използват всекидневно този бърз, екологичен и съвременен транспорт, отбелязват от Столичната община.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази благодарности към онези, които завещаха 4 км тунели от 60-те години, които са използвани при строителството на новия лъч.

За церемонията по откриването у нас дойде лично председателят на Европейската комесия Жозе Мануел Барозу. В първия ден, 31 август, пътуването по новия маршрут е безплатно.

Междувременно на метростанция "Сердика ІІ" е подредена изложба на археологически паметници от праисторията и каменни находки от античността, които представят историята на София.

Зад 12 витрини в експозицията са показани афиши за цирк, изграждане на водопровод, глинени съдове - от фондовете на Музея за история на София и Националния археологическия музей при БАН.

Близо 6 млн. лева са инвестирани от столичното метро в археологическите разкопки при метростанцията, подчерта столичният кмет Йорданка Фандъкова.

През стъклен парапет софиянци и гости на града могат да наблюдават как работят археолозите