В шоуто си за откриването на олимпийските игри в Лондон този петък режисьорът представя Британските острови, вдъхновен от "Бурята" на Шекспир

Началният час е 23 българско време, а планираното времетраене е сведено до максимум три часа. По-нисък, в сравнение с Пекин 2008, е и бюджетът - едва" 27 млн. лири. 

Ангажираните в масовката 15 хил. души са призовани да пазят тайна и да не развалят изненадата, но някои подробности вече са известни - като участието на 70 овце, 12 коня, 10 пилета, девет гъски, три крави и три овчарски кучета в пресъздаването на провинциалния пейзаж.

На терена се очаква да излязат отбор по крикет, медицински сестри, стачкуващи миньори, суфражетки плюс емблематичния за Лондон дъжд, който валя и на сцената в Националния театър, когато миналата година Бойл постави с голям успех "Франкенщайн".

С музикалното оформление пък са ангажирани Карл Хайд и Рик Смит от британското електронно дуо "Ъндъруълд", с които режисьорът е работил още през 90-те в "Трейнспотинг".

На Олимпийския стадион ще звучат още парчета на "Кемикъл брадърс" и Дизи Раскал, музиката на Вангелис към филма "Огнените колесници", а също някой от актуалните ремикси на сър Елтън Джон от "Пнау". Тричасовото шоу ще закрие в полунощ (2 ч. българско време) друг ветеран с рицарска титла - сър Пол Маккартни.

Eдна от последните творби на Шекспир - "Бурята", е послужила като вдъхновение за темата на вечерта: Isles of Wonder (Островите на чудесата). Така е озаглавен и саундтракът на церемонията, който ще бъде пуснат в продажба веднага след края й.

Преди четири години Китай повери церемонията на режисьора Чжан Имоу ("Герой"), който вдигна летвата с четиричасово шоу за 300 млн. долара, 2008 барабанисти и пищни фойерверки, а тв критиката тогава обяви, че е спечелил първия златен медал на игрите.

"Евроспорт" ще ни я припомни в програмата си този петък (от 11,30, 16 и 20,30 ч.), но вие можете да видите още сега и една съкратена 13-минутна версия в YouTube.

Макет на Гластънбърийския хълм (Glastonbury Tor) в графство Съмърсет, който бе една от първите спирки по маршрута на олимпийския огън из Великобритания, също се очаква да присъства на Олимпийския стадион. Някои вярват, че именно тук е бил митичният Авалон от легендата за крал Артур и рицарите на кръглата маса