Държавната агенция за бежанците е подала сигнал до прокуратурата за насаждане на расова омраза

Прокураторуата ще се заеме със случая с деветте деца бежанци, които не бяха допуснати на училище в пернишкото село Калище. От Държавната агенция за бежанците (ДАБ) подават сигнал за насаждане на расова омраза, съобщи БНТ. Сигналът също така е пуснат и до Комисията за защита от дискриминация.

Той е насочен срещу кмета на община Ковачевци Васил Станимиров. Навръх първия учебен ден общинския съвет на Ковачевци пък гласува декларация, с която настоя чуждите ученици да бъдат преместени, защото щели да имат превес над българските.

В същия ден местните хора излязоха на протест, защото не искали децата им да учат с бежанците. Причината била, че те се страхували за здравето на местните деца, тъй като бежанците имали "малария, въшки, глисти и варицела". Докторът, грижещ се за здравето на бежанците, д-р Иванова, децата са в добро здравословно състояние и определено не страдат от малария.

За да се допълни картинката, общинските съветници поискаха още до края на октомври чужденците да напуснат Националния екологичен център в Ковачевци. Позицията на общинарите е донякъде разбираема, защото догодина се провеждат избори за местна власт и предизборното поведение вече завладява местните политически структури навсякъде в страната.

Виж още: Напред, науката е слънце... ама не точно

Също с реакция по темата са излезли и от Национална мрежа за децата. Те са изпратили писмо до главния прокурор, омбудсмана и министерството на образованието.

Случаят с деветте деца, които на първия учебен ден не можаха да стигнат до училището в с. Калище, породи остри критики срещу местната власт и жителите на общината. Кметът Станимиров обаче зае позицията на съселяните си и обяви, че има много проблеми заради настанените бежанци. Пред Националната телевизия той заяви, че не го е страх от дело.

Виж още: Децата бежанци от Калище ще учат в София и Земен

Ако прокуратурата разгледа сигналите за ксенофобия, това ще е прецедент. През пролетта, когато жителите на казанлъшкото село Розово изгониха няколко сирийски семейства с малки деца, държавното обвинение не намери повод да образува дело за насаждане на омраза.