Безплатното саниране ще е само 2 години

Една от предвидените енергоефективни мерки, които ще се финансират по програмата за саниране на панелните блокове, се предвижда и промяна на инсталациите за парно в сградите. Това съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в интервю за в. "Труд".

Всеки апартамент със собствен топломер

Идеята е всеки отделен апартамент да има свой топломер. Това ще стане като от сегашните вертикални щранговете се направят хоризонтални. Така ще се премахне сегашната система с един топломер за целия вход, при която сметките се изготвят според потреблението през предната година.

Все пак проблем с това може да възникне, тъй като за подмяната на инсталацията ще е нужно съгласието на всички живеещи във входа, като собствениците сами ще трябва да поемат разходите за промяна на тръбите вътре в апартамента си.

Програмата ще осигури само средствата за общите части, а местната топлофикация трябва да заплати за новите ииндивидуални измерителни уреди, тъй като по закон те са нейна собственост. Все пак една такава промяна би била положителна, тъй като при новата система сметките ще са напълно точни и и ще отразяват само индивидуалното потребление на домакинството, без да се влияят от това на съседите.

100% безплатно саниране само за 2 години

Виж още: 330 хил. семейства в София ще могат безплатно да санират апартаментите си

Регионалният министър заяви, че самата програма предвижда 100% безплатно саниране само през първите две години от действието ѝ. За тези, които кандидатстват и са одобрени впоследствие, се въвежда поетапно определен процент собствено финансиране.

Паралелно с националната програма, която предвижда саниране на големите панелни блокове с минимум 36 апартамента, ще действа и проект за обновяване и на другите, по-малки блокове, финансиран по оперативна програма "Региони в растеж" (2014-2020), по който първите две години също ще са безплатни. Ще има и трета програма за саниране на еднофамилни къщи, която ще се финансира по оперативна програма "Околна среда" (2014-2020).

По всички програми ще се финансира укрепването на сградите, ако е нужно, поставяне на топлоизолация на външните стени, ремонт на покрива и подпокривното пространство, поставяне на съвременна дограма на жилищата и на общите части и промени в отоплителните инсталации, ако се налагат.

Изборът на ремонтните фирми за големите панелни блокове ще се прави от съответната община по методически указания на регионалното ведомство, които трябва да са готови до 20 януари.