Дебатите преди избирането ѝ придобиха силно нелеп отенък

Румяна Бъчварова беше избрана от парламента за нов вътрешен министър. Тя наследи Веселин Вучков, който подаде оставка миналата седмица.

За избирането на Бъчварова гласуваха общо 208 депутати, като 139 бяха "за", 68 - "против", а един народен представител се въздържа.

Дебати или цирк

Обсъждането на предложението за поставяне на Бъчварова начело на МВР се превърна в своеобразен политически цирк, като по-голяма част от изказаните мнения бяха отправяния на нападки, обвинения в ксенофобия, ксенофобски изказвания или обикновени заяждания на личностно ниво.

Още в началото на обсъжданията лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че няма значение дали начело на МВР е Румяна, Стояна или Ивана, тъй като всички назначения се решавали от САЩ. Малко по-късно призова парламента да се разграничи от политиката на НАТО и операциите на алианса в близост до Русия. Председателят на НС Цецка Цачева заяви, че това е злоупотреба с право и разпореди камерите да бъдат изключени.

Кой е по-по-най-ксенофоб

Друга ключова част от обсъжданията беше и изказването на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който пък прочете от парламентарната трибуна декларация по повод 30-годишнина от атентата на гара Буново, като в част от декларацията той определи част от ромския етнос, живеещ в България, като "човекоподобни".

Това отприщи вълна от коментари, реплики и дупки, която до голяма степен измести темата за назначението на нов вътрешен министър. В 25-минутна реч лидерът на ДПС Лютви Местан обвини управляващата коалиция в ксенофобия.

В реплика другият лидер на ПФ - Красимир Каракачанов, отговори, че Местан може и да нарече изнасилвачи на деца и убийци на възрастни хора "човеколюбци", но за ПФ това не са нормални хора.

Музикални поздрави

Малко след това Георги Кадиев от БСП даде и музикален привкус на дискусията, обръщайки се директно към Румяна Бъчварова:

"Радан Кънев има навика да поздравява с различни песни премиера. Да не ви поздрави сега и вас с песента на Криско "покажи на тия хора как се мяташ"..."

След това отново се разигра кратка размяна на обвинения между ПФ и "Атака" за това кой обслужва интересите на ДПС. Сидеров също така обвини управляващите, че не водят конструктивен дебат за избирането на Бъчварова, като според него единственият изказан аргумент за кандидатурата ѝ бил, че е жена.