Според Слави Трифонов и екипа му над 13 хил. бюлетини, пуснати в урните без пликове е трябвало да бъдат зачетени като валидни

Шоуменът и инициатор на проведения на 6 ноември референдум за промяна на избирателната система Слави Трифонов обвини Централната избирателна комисия (ЦИК) в извършване на "чудовищна манипулация" при отчитането на активността в допитването. Това заявява телевизионният водещ в разпространено до медиите обръщение.

Според него в референдума са гласували 3 501 220, което го прави валиден, но ЦИК е определила като недействителни над 13 хил. бюлетини, пуснати в урните без пликове.

Виж още: Официално: Съвсем малко не достига на референдума да бъде успешен

Ето пълния текст на обръщението на Трифонов:

Уважаеми сънародници, в момента един от основните слуги на политическата класа - Централната избирателна комисия, извършва чудовищна манипулация с гласуването за референдум.

Общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220. За да да е задължително решението на референдума, са необходими 3 500 585 гласа. Тоест референдумът е успешен и решенията му са задължителни. ЦИК иска да извади 13 792 гласа, за да обяви референдума за незадължителен. Това е нарушение на закона. ЦИК искат да извадят тези бюлетини, защото са били пуснати в урните без плик. Но законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност. А отчита всички гласове. А всичките гласове са 3 501 220. И те са над необходимия брой. Такъв е законът.

Много и много български граждани не можаха да гласуват, защото ЦИК прекрати изборния ден, преди да гласуват всички хора. ЦИК махна печата от бюлетините. ЦИК махна видеонаблюдението. ЦИК реално е в услуга на политическата класа и очевидно е получил заповед да саботира референдума.

Уважаеми зрители, спите ли? Колко още доказателства трябва да получим, че сме изправени едни срещу други?! От едната страна народът, от другата - политическата класа и техните слуги!