По думите на водещия в неизлъчения от Би Ти Ви епизод на "Шоуто на Слави" не е имало нищо нередно и заслужаващо спиране. От телевизията пък го обвиниха в опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания

Скандал в Би Ти Ви, след като телевизията снощи отказа да излъчи вчерашното предаване на Слави Трифонов, а вместо това пусна повторение на стар епизод. 

От телевизията мотивираха решението си с "несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание". Това става ясно от надпис, който се появи на екрана, докато повторението на предаването течеше.

Би Ти Ви публикува писмо до медиите, в което посочват, че предаването не съответства на стандартите за "телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като Би Ти Ви, която не толерира едностранно представяне в програмите си".

Ето и цялото съобщение на Би Ти Ви: 

bTV прави промяна в програмата си за вечерта на 27 март. В 22,30 ч. ще бъде излъчено повторение на епизод от "Шоуто на Слави". Първоначално планираният за днес епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си.

bTV и "Седем осми" имат сключен договор за създаване на предаване с развлекателно-информативен характер. Уважаваме професионализма на екипа на "Седем Осми" и опита им в създаване на развлекателни програми.

Същевременно bTV Media Group не проявява отношение към политически пристрастия на своите водещи, стига те да не влияят и да не се отразяват на работата им за bTV.

По-късно вечерта от екипа на Трифонов разпространиха също съобщение:

В момента седя с моя екип в офиса ми. Тъй като истината е по-важна от всичко, искам да бъдете информирани.

Утре ще направим пресконференция, заедно с моя екип, в 13.00 часа.

Тъй като сега е много късно, ще ви информирам допълнително къде ще бъде.

Към момента най-вероятно става въпрос само за свалянето на отделен епизод, а не на цялото предаване, тъй като Би Ти Ви и "Седем осми" имат сключен договор, чието нарушаване би довело до сериозни финансови последици.

Вчера Трифонов, който е и инициатор на референдума през ноември, публикува също отворено писмо до политиците в новото народно събрание, напомняйки им за зададен от него ултиматум - до две седмици от стартирането на работата в 44-тото Народно събрание, трябва да започнат действия по приемането на предложенията от референдума за промяна в избирателната система - мажоритарен вот в два тура, намаляване на партийната субсидия на 1 лв. и задължително гласуване.

Слави поиска промените да бъдат приети до два месеца. Той предупреждава новоизбраните политици, че ако не спазят някой от сроковете, ще започнат протести пред парламента.

На специална пресконференция Трифонов заяви, че спирането на епизода от шоуто му е цензура. Той каза, че не може да каже защо точно е спряно шоуто и че е получил информативно писмо от медиата.

Тв водещият и екипът му дават пресконференция в момента, за да съобщят тяхната позиция. Тя беше представена като посветена на "свободата на словото".

Виж още: Флориан Скала смени Павел Станчев като шеф на Би Ти Ви

"Не за първи път е този казус, переодично от време на време се случва нещо подобно в нашата история, въпреки че в този формат вече 17 години произвеждаме с нашите партньори това предаване и за първи път се случва. Затова смятам, че е важно да идентифицираме състоянието на това действие, а то е цензура", каза Трифонов. Той заяви, че спазва договора с Би Ти Ви и Конституцията.

Трифонов разказа още, че в предаването е било изчетено писмото, което разпространи през деня и след него е звучал химна - в запис от концерта им в "Уембли". 

Той заяви, че ако депутатите не изпълнят искането му, ще излезе да протестира и да търси правата си като гражданин, но ще го направи сам, без да призовава други хора. 

Би Ти Ви отвръща на удара

По-късно през деня от Би Ти Ви разпространиха официалната си позиция по въпроса: 

През последната предизборна кампания Би Ти Ви за пореден път доказа, че е водещият източник на информация и новини с политическа тематика, на опит и на компетентност - след близо месец балансирани дебати в актуалните предавания, с интервютата на двамата водещи кандидати за премиерския пост и с мащабното отразяване на изборния процес на 26 март.

Данните за гледаемостта показват, че това е широко припознато от българските зрители и ние им благодарим за продъжлаващата подкрепа.

Този успех е изграден върху здравата основа на безпристрастно и обективно отразяване на политическите процеси както в публицистичните предавания, така и в новинарските емисии. Би Ти Ви е решена да запази тези стандарти в програмата си.

Затова вчера Би Ти Ви отмени излъчването на епизод от предаването "Шоуто на Слави", в който водещият направи опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания.

Колкото и почтена да е неговата кауза, Би Ти Ви не може и няма да приемe каквото и да е отклонение от своята политическа неутралност. Това е един от крайъгълните камъни на нашия успех като водеща медия в България.

Разбира се, Слави Трифонов е свободен да изразява своето политическо мнение и да се ангажира с демократично политическо движение. Верни на принципите си, ние сме готови да му дадем възможност да изразява своите възгледи в нашите актуални предавания. В същото време, в тях ще представяме и различните мнения на всички останали заинтересовани страни.

Би Ти Ви следва българските медийни закони и собствените си журналистически принципи. Това правило трябва да бъде прието от всички наши служители и партньори, без изключение.