Марио Варгас Льоса, нобелов лауреат за литература през 2010 г., ще посети София през май, а тази седмица "Колибри" издадоха на български още един негов роман - "Панталеон и посетителките"

Испано-перуанският писател ще бъде удостоен с титлата "доктор хонорис кауза" от Софийския университет "Св. Климент Охридски", се уточнява в официално съобщение от посолството на Испания у нас.

Марио Варгас Льоса (р. 1936) е определян като автора с най-всеобхватно творчество на испански език и най-значимата фигура в испанската и испаноамериканската литература на XX век.

Неговите 17 романа са преведени на почти всички езици, като внимание привлича още дебютният "Градът и кучетата", публикуван през 1963 г. Обширното му литературно творчество обхваща и книги с есета. Писателят е работил като драматург и журналист, а голяма част от романите му са филмирани.

Предстои излизането на "Мечтата на келта", "Литума в Андите" и есеистичната му книга "Цивилизация на зрелището“. Заедно с тези неиздавани до момента произведения читателите могат да се запознаят и с други романи на Варгас Льоса, преведени на български, сред които "Леля Хулия и писачът", "Лудориите на лошото момиче", "Празникът на козела", "Кой уби Паломино Молеро?".

"Панталеон и посетителките" (превод: Емилия Юлзари, цена 16 лв., 240 стр.) е сред най-обичаните, знакови творби на автора, сравнявана с "Приключенията на добрия войник Швейк". Многократно преиздавана и филмирана, книгата представлява безжалостна сатира срещу бюрокрацията и военщината, неистова пародия на лицемерни нрави и порядки, припомнят от изд. "Колибри".

Службата за посетителки всъщност е евфемизъм на публичен дом, създаден да обслужва редници и офицери в труднодостъпната амазонска джунгла (селва). Със секретната мисия да организира и доставя сексуални услуги на войската е натоварен не друг, а порядъчният капитан Панталеон Пантоха...