От 10 януари до 20 февруари "Виваком арт хол" представя пътуваща изложба за работата и живота на световноизвестния австралийски архитект Хари Зайдлер (1923-2006), която включва 15 от неговите най-значими проекти.

Експозицията показва архитектурни модели, скулптури, фотографии, филми, книги и оригинални рисунки от архивите на семейството му, редица институции и частни колекции. 

Куратори на изложбата са Владимир Белоголовски, архитектурен публицист и критик от Ню Йорк с международно значение, автор на книга за Зайдлер, и Георги Станишев, архитект и архитектурен публицист от София.

Пътуващата изложба на Хари Зайдлер идва в София директно от Естонския музей на архитектурата в Талин, а тази година ще бъде показана още в Националния музей за изкуства в Рига, Центъра на Американския институт по архитектура в Хюстън, други музеи и галерии в САЩ, Канада, Австралия и Австрия.

Австралийското посолство в Париж, дело на Хари Зайдлер

За близо 60 години практика Хари Зайдлер конструира повече от 180 обекта, с които определя облика на съвременна Австралия. Повечето от проектите му - от еднофамилни семейни къщи до многоетажни офис кули за бизнеса и държавната администрация - са осъществени именно там, но в наследството му има и много сгради в Австрия, Франция, Израел, Италия, Мексико и Хонконг. Архитектът остава в историята с това, че внася принципите на баухаус и модернизма в Австралия.

Хари Зайдлер е роден във Виена, но заради еврейските си корени семейството му бяга от Австрия под нацистката атака, след което той завършва архитектура в Харвард. В САЩ по това време е съсредоточена голяма част от интелектуалния елит на Европа и Хари има възможност да се учи от архитекти от ранга на Нимайер и Аалто, да общува и работи с художници и скулптори като Ричард Сера, Александер Калдер, Франк Стела, Сол ле Вит, Виктор Вазарели, както и с инженери от класата на Пиер Луиджи Нерви и фотографи като Макс Дюпен.

Именно затова оригиналното заглавие на изложбата е Collaborative Design (нещо като “проектиране в сътрудничество”) и концепцията й представя архитектурата му като пресечна точка на различните области на изкуството, математиката, инженерните науки, технологиите и идеологията.

Работата на Зайдлер представлява един процес на хибридизация между глобално и локално, който и днес е актуален за архитектурния процес в България, обясняват организаторите.

Откриването е на 10 януари от 18 ч., след което е предвидена и лекция на Владимир Белоголовски (18,30-19,30 ч.).