Между 15 и 20 хил. души годишно не могат да се пенсионират заради утежнението на възрастта

Пенсионерите не са много, а работещите са малко. Тази теза постави президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия.

На 11 декември синдикатите ще проведат мащабен протест срещу проекта за държавен бюджет за 2015 г. Според тях бюджетът за 2015 г. не е съобразен с нуждите на икономиката в момента. Шествието ще тръгне от площад "Македония" и ще стигне до Министерския съвет и парламента.

Проблемите в Бюджет 2015 

"Основният недъг на този бюджет е, че не предполага никакви мерки за борба с дефлацията, а тя е основният бич в икономиката. България е втора година в дефлация и това удря много предприятия и работни места. В бюджета липсват мерки за увеличаване на доходите", обясни Пламен Димитров.

"През последните месеци имахме срещи с наши представители и основният въпрос, който те поставиха, бе как ще продължи пенсионната реформа и дали има реална възможност възрастта за пенсиониране да бъде замразена", посочи синдикалистът.

Виж още: Калфин: Мъжете да се пенсионират на 64, жените - на 61

"На фона на безработицата това създава огромни проблеми на много хора. НОИ изчислява, че заради утежнението на възрастта на година между 15-20 хил. души не могат да се пенсионират", поясни Пламен Димитров.

"Замразяването на възрастта, което твърдим, че може да се случи, по данни на НОИ, ще коства около 18 млн. лв. на държавата. Тоест толкова ще струва пенсионирането на 15 хил. души. Ако за това става дума, на фона на тези милиарди, които похарчихме, за да спасяваме банки, това не би трябвало въобще да е проблем, който да коментираме", заяви още Димитров.