Шефът на "Газпром" Алексей Милер предупреди, че доставките на природен газ за Украйна могат да секнат до два дни

В отговор на украинското оплакване до Европейската комисия за намаленото подаване през последните дни Милер обясни, че авансово заплатените количества газ за Украйна се изчерпват, информира БНР.

Към момента предплатените количества възлизат на 219 млн. кубически метра

При изпълнение на дневна заявка от 114 милиона, доставките ще секнат след два дни и това създава сериозен риск пред транзита за Европа.

В изявление на руския гигант, цитирано от агенция "Ройтерс", се посочва, че без ново плащане Русия ще бъде принудена да спре доставките за Украйна.

Трябва да се има предвид, 

че Европа получава около една трета от нуждите си от природен газ от Русия

като приблизително половината от тези доставки минават през Украйна.

Вчера украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" обвини "Газпром" за непредоставяне на газ, за който Киев е платил предварително. Това изявление е факт само дни след като Москва заяви, че изпраща част от природния газ, предназначен за Украйна,

директно към източните региони на страната, държани от проруските сепаратисти и бунтовници

След прекъсване на доставките на природен газ за Украйна за шест месеца, Москва възобновява своите доставки в края на 2014-а, когато двете страни подписаха временно споразумение, по силата на което Киев ще изплати част от натрупаните задължения и ще осъществява предварително заплащане на предоставяния природен газ през зимата.

"Нафтогаз" каза, 

че руската компания е нарушила тази сделка, като е доставила само 47 млн. кубически метра от общо 114 млн. кубически метра природен газ

за който властите в Киев са платили предварително миналия четвъртък.

През миналата седмица Украйна спря доставките на газ за източните райони на страната, държани от проруските бунтовници и Москва за пръв път започна да доставят директно газ на сепаратистките региони.

Говорител на "Газпром" каза, че доставките за бунтовническите райони са били осъществени според настоящото споразумение с "Нафтогаз".