Петима души, повечето от които тийнейджъри, загинаха в неделния следобед при пътния инцидент с "Фолксваген голф", шофиран според очевидец с близо 130 км/ч. Дори премиерът Борисов коментира инцидента и призова за война с джигитите по пътищата

Превишена скорост е основната причина за катастрофата, довела до пет трупа в дупнишкото село Яхиново в неделя следобед. Повечето от жертвите са в тийнейджърска възраст, на някои им предстоял абитуриентски бал.

Водачът на "Фолксваген голф" с кюстендилска регистрация шофирал със 120-130 км/ч. по мокър път, изгубил контрол над колата и се блъснал в железобетонен стълб. Преди това помел трима пешеходци на тротоара - 41-годишната Елза, която разлепяла рекламни листовки, и две момчета, едното от които било едва на 15. Те загинали на място.

Двама от четиримата младежи в автомобила, които по информация на Би Ти Ви били пили цял ден, също намериха смъртта си. Единият издъхнал в купето, а другият бил изхвърлен навън при адския сблъсък. Останалите двама са откарани в болницата - единият от тях в "Пирогов".

Оцелелият от катастрофата Светльо си спомня, че Емил и компанията му пили бира и мастика на крайпътните ливади, а после се качили в колата. Непосредствена причина за инцидента станал мокрият път, на който се подхлъзнало превозното средство. Според Светльо скоростта, с която карал Емил, била около 120-130 км/ч., разказва Би Ти Ви.

Местните жители настояха да се вземат мерки, защото по правия участък редовно се кара с превишена скорост, поне със 100 км/'ч. Органите на КАТ и местната власт вече подготвяли поставянето на "легнали полицаи".

Според най-новата статистика на МВР от началото на годината у нас са регистрирани 2106 катастрофи с 213 загинали и 2588 ранени.

При връчването на наградите "Достойните българи" днес по темата се изказа и премиерът Бойко Борисов. Той акцентира върху значението на гражданското съзнание и призова да бъде обявена война на джигитите по пътищата.

"Като го видиш, звъни, алармирай. Ще се сърди майка му след това, че си извикал полиция, но ще му спасиш живота. Цяло село гледа как карат цял ден. Ако е имало съсед да се обади на полицията, да дойде да ги арестува, да ги спре, да им вземе книжките, щяха да са живи", коментира министър-председателят и добави:

"Не може на всяка улица да сложим легнал полицай и патрул. Всички казват: "Така карат." Като карат така, обадете се в КАТ. Тези жертви са хора, които тепърва трябва да живеят, да работят. Това е тежка загуба за държавата".

Източник: Би Ти Ви; пресслужба на Министерския съвет