Защо не трябва да се вдаваме толкова в света около нас

В живота на всеки човек идва момент, когато се усеща в капан. Когато обстоятелствата го притискат, няма полезен ход, усеща как всичко под краката му се клати. Това са моментите на отчаяние и депресия. В такива моменти човек трябва да осъзнае простата житейска истина - всъщност в глобален мащаб това не е от особено значение.

Реално погледнато много често вие възприемаме случващото се много по-сериозно, отколкото е. И ни трябва някой да ни напомни, че не трябва да се вдаваме толкова. Живей, дишай, от много малко ситуации няма приемлив изход.

Ето 6 причини да не вземате нещата толкова насериозно:

1. Всичко е един голям фарс

Всеки се опитва да играе някаква роля, за която вярва, че ще накара другите да го харесват и уважават. И често се стига до преиграване. Особено в социалните мрежи. Гарнирайте това с вещоманията, с нелепите опити да покажем колко сме велики и с тоновете его, които ни заобикалят... сякаш всичко няма смисъл вече.

2. Важно е мнението на близките ви

Данък обществено мнение е онази голяма цена, която плащаме всеки път, когато се запитаме "какво ще си помислят хората" за някое наше действие. Истината е, че всъщност няма никакво значение какво мислят другите. Не с тях живеете живота си. Търпят ви близките ви хора, те ви обичат, с тях споделяте хубавите и лошите си моменти. Тогава от какво значение е мнението на другите?

Виж още: Пет лесни начина да релаксираме от стреса​

3. Богатството не означава щастие

Парите са нужни, факт. Но трябва ли да им ставаме роби. Ако работиш нещо, което те прави нещастен, само и само, за да изкарваш някакви (много) пари, това полезно ли е за теб? Не е ли по-добре да се отдадеш на това, което правиш с удоволствие, което те подтиква не да работиш просто, а да даваш най-доброто от себе си? Щастието е съществувало преди парите. Има и други начини.

4) Колкото и да се тревожиш, не променяш нещата

Ако не зависи от теб, каквито и тревоги да хвърлиш, е абсолютно безпредметно. Факт, тревогите понякога сами идват. Понякога напрежението е голямо. Но ако си свършил всичко по-силите си, най-добре е просто да се оттеглиш и да починеш от емоциите. Емоциите в трудни ситуации пречат. Успокой се.

5. Memento Mori

Латинската сентенция, която ни призовава да помним смъртта и че сме временно на този свят. Неприятно, но факт. Всичко е тленно. Всичко отминава. Фокусирайте се върху важните неща и се занимавайте по-малко с това, което ви трови нервите.

Виж още: 5 научнодоказани начина да привличаме късмета около нас​

6. И това ще мине 

Практиката е показала, че и най-гадните събития се изнизват, а ние се приспособяваме обратно към света. А след това идва нещо по-добро.