Млади художници разкрасяват електрически табла на ЧЕЗ в нова съвместна инициатива, този път с Галерията за модерно изкуство.

Нора Ампова, чиито щрауси са познати от видеото към хита на брат й Влади Ампов "Дим да ме няма", е сред участниците в артистичната акция по "Граф Игнатиев" и други централни столични улици.

Художници и създатели на улично изкуство рисуват по 50-те елтабла след конкурс, в който били са заявени над 120 идейни концепции.

Спонтанните им пърформанси се очакват и през следващите десетина дни по протежението на "Графа" от пл. "Славейков" до кръстовището на бул. "Евлоги Георгиев".

Според регионалния мениджър на електроразпределителното дружество Петър Докладал кампанията е своеобразен призив на ЧЕЗ за по-отговорно отношение към елементите от градската среда.

Освен Нора Ампова, сред авторите, получили възможност да пресъздадат своите творчески виждания, са още финалистът в конкурса MOST Калоян Илиев-Кокимото, Елена Ангелова, Ралица Олева, Деница Русева, Мариян Дянков, Руслана Кожухарова, Студио Four Plus и др.

Подобна акция зарадва минувачите и в началото на лятото - отново по проекта на ЧЕЗ "Инвестираме в България", но осъществена чрез сдружение "Трансформатори", което се занимава с проблемите на градската среда, архитектурата и дизайна.

Тогава 26 млади художници от цялата страна превърнаха в произведения на изкуството всички 51 ревизионни електрически табла в най-атрактивната част на ул. "Г.С.Раковски" - между бул. "Васил Левски" и "Княз Ал. Дондуков".

Пионер в инициативата беше ул. "Иван Шишман" по време на софийската седмица на дизайна миналата година - като изложба на улично изкуство под наслов "Улица Кутиена".

Печенката, Бобо и Влади Графа позират пред картините на Нора Ампова от изложбата "Непукисти", представена заедно с клипа им "Дим да ме няма"