Колкото и далече да ни се струва, всеки ден се приближаваме все повече до старостта. Ето за какво трябва да се готвим според учените:

1. Ще станете по-либерални

Мит е, че с появата на бръчките възгледите за живота стават по-закостенели. Изследване, проведено между 1972 и 2004 г. сред 24 000 души от различни възрастови групи, показва, че най-упорити във възгледите си сме в активна трудова възраст. С годините хората стават по-толерантни в отношението си към политиката, икономиката, религията, половете. 

2. Вашите стволови клетки стареят заедно с вас 

Изследване, публикувано през 2007 г. в научното списание PLoS Biology, показва, че регенеративната способност на стволовите клетки се снижава след достигането на определена възраст. Опитът, проведен върху мишки, демонстрира нагледно, че нашите клетки стареят заедно с нас и регенерацията им става по-бавна. Учените обясняват това с гените, отговарящи за стреса и болестите, които стават по-активни с годините. 

3. Потребността ви от сън ще намалее 

Изследване, проведено сред 110 здрави хора от различни възрасти, сочи, че между 20 и 30 години хората имат нужда средно от 20 минути повече сън в сравнение с онези на възраст 40-55 години. Те, от своя страна, имат нужда от 20 минути сън повече от хората между 66 и 83 години. Освен че възрастните хора имат нужда от по-малко време, за да се наспят, те заспиват по-трудно и прекарват по-малко време във фазата на дълбок сън. Впрочем статистически най-големи проблеми с безсънието хората имат около 65 години. 

4. Ще станете по-разсеяни 

С възрастта способността на човек да игнорира отвличащи фактори (странични шумове, движението около вас, рекламите по улицата и т. н.) намалява. Все пак изследване на психолози от университета в Торонто показа, че възрастните хора могат да се съсредоточават. Те получават уникалната способност да правят "хипервръзки" - да свързват незначителна информация с по-важна, постъпваща в същия момент, и после по-обратния път да си припомнят значимата информация. Смята се, че това може да покаже нови посоки за подобряване на паметта в късна възраст. 

5. Състоянието на кожата ви ще се влоши

С възрастта епидермисът - най-горният пласт на кожата, - изтънява и става по-нееластичен, а мастните клетки в дълбоките слоеве на кожата намаляват. Най-очевидният ефект са бръчките. Нещо повече: вече е доказано, че лицевите кости също се износват и това е причина за "смъкването" на чертите на лицето - бузите, ъгълчетата на очите и устата, - надолу. 

6. Вашето чувство за хумор няма да се промени

Психолозите от Baycrest смятат, че няма каквато и да било физиологична причина остаряването да влияе на хумора. Нещо повече - запазването на чувството за хумор в късна възраст подобрява качеството на живот. 

7. Най-вероятно ще се отнасяте по-позитивно към живота 

Стереотипната картина на свадливи старчета все по-често се оказва опровергана от изследванията: преклонната възраст може да донесе щастие на много хора. Изследвания във Великобритания, Германия, Франция и Швеция показват, че много хора възприемат живота след пенсиониране по-положително, отколкото по време на активната си трудова дейност. Те откриват възможността да пътуват, да се грижат за себе си, да почиват и да се занимават хобитата си, когато пожелаят. Разбира се, всички изследвания са проведени в страни с висок стандарт на живот, така че тяхната универсалност още не е доказана.

Източник: profit.bg