Какво се случва, ако на президентските избори успеем да дадем гласа си само на един от двата тура

Станахме свидетели на първите избори със задължително гласуване. По данни от паралелните преброявания избирателната активност е около 56%. Това означава, че близо 44% от българите не са упражнили задължителното си право на вот? Какво се случва с тях? И с тези, които пък следващата седмица няма да отидат до урните? 

В Изборния кодекс има предвидена санкция за онези, които няма да гласуват. Там е записано, че ако избирателят пропусне да даде своя глас на два поредни еднакви избора, за третия ще бъде изтрит от избирателния списък. За да се върне в него, гражданинът трябва да подаде заявление в общината.

Всички, които са възпрепятствани поради работа или заболяване трябва да декларират причината да не гласуват в общината си, уточняват от Централната избирателна комисия. Затова преди или след вота е необходимо да се представи командировъчно или болничен лист.

Президентските избори пораждат интересния въпрос дали гражданите, които са пропуснали да гласуват на един тур, ще бъдат санкционирани. Отговор даде говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"Първият и вторият тур на президентските избори се броят като един вот. Тоест, ако пропуснете единия или втория тур, няма да бъдете санкционирани. Това ще стане само ако пропуснете и двата тура", обясни той.