Най-много бивши сътрудници на службите са "БСП лява България", "Патриотичният фронт", АБВ и ДПС

От всички регистрирани за изборите партии и коалиции, само пет нямат сред кандидатите си сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС). Това става ясно от проверка на Комисията по досиетата.

Партиите без сътрудници на ДС в листите си са "Зелените", "Глас народен" на Светослав Витков, "Новото време", БНС "Нова демокрация" на Боян Расате и "Общество за нова България".

Най-много бивши агенти има в листите на "БСП лява България" - 13 бивши сътрудници на Държавна сигурност, "Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО" – 12 сътрудници, а АБВ и ДПС са с по 11 сътрудници.

Проверката е обхванала 2996 души от 5232 регистрирани за изборите. Останалите 2236 кандидат-депутати не подлежат на проверка, тъй като са родени след юли 1971 г. и към закриването на тоталитарните служби не са били навършили пълнолетие, за може да бъдат вербувани.

За сравнение, в изборите за 42-ро Народно събрание през май 2013 г. агентите на ДС, които бяха кандидати за народни представители бяха с 38 души повече. Проблемният момент при настояните избори обаче е, че много от сегашните кандидати с досиетата са водачи на листи от партии, които имат реални шансове да попаднат в следващия парламент, отбелязва специализираният сайт desebg.com.

Виж още: Българската игра на тронове

На тези избори към парламента са се запътили общо 98 души с агентурно минало. Освен тоя е установено и още едно лице, но името му не може да бъде обявено, тъй като то е вербувано преди да навърши пълнолетие, а в случаи като този законът не позволява разгласяването на факти около него.

Сред другите партии с агенти са: "България без цензура" е издигнала 9 сътрудници на ДС, "Партия на зелените" - 6, "Левицата и Зелена партия" – 6, "Нова алтернатива" - 6, ГЕРБ - 5, "Атака" - 4, а Реформаторският блок и коалиция "Десните" - имат по 1 сътрудник в листите си.

Виж още: ВИП спомени за социализма

Сред по-известните имена на агенти на ДС, някои от които са излизали и при предишни проверки, са: Ахмед Башев, Велизар Енчев (Патриотичен фронт), Добромир Задгорски, Красимир Каракачанов, Лютви Местан, Недим Генджев (бивш главен мюфтия, сега кандидат-депутат от "БСП - лява България"), футболният треньор Пламен Марков (Движение 21), Рамадан Аталай, Стефан Солаков, Румен Гечев, Таско Ерменков.