Хитовият мюзикъл We Will Rock You - футуристична комедия с песните на "Куин" - гостува за шест представления през май 2013 в "Арена Армеец"

Помните ли "Куин" в Будапеща", концертният филм на групата от 1986 г., който навремето гледахме в кината?

С оригинално заглавие "Унгарска рапсодия" (Hungarian Rhapsody: Queen Live In Budapest '86), от 20 септември той излиза на голям екран във Великобритания в ремастерирана версия, в HD и с преработен звук.

Тогава групата свири пред 80 хил. души на "Непщадион" в унгарската столица в рамките на турнето си Magic, последното с Фреди като фронтмен.

По онова време не се и надявахме да видим групата на живо у нас, а през 1991-ва ни застигна и вестта за ненавременната смърт на Мъркюри, едва навършил 45.

По-късно китаристът Брайън Мей и барабанистът Роджър Мей съживиха "Куин" с различни вокалисти: Анастейша, Пол Роджърс (екс-"Фрий"), певеца на "Кийн" Том Чаплин.

Напоследък с рокветераните на сцената излизаха млади звезди като Адам Ламбърт и дори Джеси Джей - на шоуто за закриването на олимпийските игри в Лондон (видео).

Част от тази реставрация бе и мюзикълът We Will Rock You, който отбеляза през май 10-годишнината си на лондонска сцена.

Благодарение на "София мюзик ентърпрайзис" (СМЕ) сега ще можем да видим този спектакъл и у нас, в продължение на пет дни - от 15 до 19 май 2013 - в столичната зала "Арена Армеец". 

Сцена от австралийската постановка на We Will Rock You, 2003 г.

Публиката на всяко представление (от 20 ч., в събота - и от 15, а в неделя с час по-рано, от 19) ще бъде с ограничен капацитет до 4500 души, а билетите са в продажба от 17 септември на касите на "Тикетпро", на цени 40, 55, 70, 80, 90 и 100 лева.

Освен нашата страна, турнето на мюзикъла догодина включва Финландия, Дания, Ирландия, Холандия, Люксембург, Чехия, Турция, Ирландия и Великобритания, откъдето на 27 март започва световната обиколка.

Само на Острова We Will Rock You е гледан от 6 млн. души, а като цяло е събрал над 15-милионна публика в 17 държави.

Мегапродукцията е осъществена от Бен Елтън, който е автор и на либретото, а Брайън Мей и Роджър Тейлър лично дават музикални напътствия за сценичната реализация.

Китаристът на Брайън Мей, барабанистът Роджър Тейлър (вдясно) и създателят на мюзикъла We Will Rock You Бен Елтън (в средата) на 10-годишнината от постановката в лондонския театър "Доминиън", май 2012 г.

"Взели сме легендата за "Куин" и сме създали своя собствена измислена история за младежите, които се опълчват на институциите, опитващи се да потискат тяхната индивидуалност и любов към музиката - разказва Бен Елтън. - Те се нуждаят от герой, който да им помогне в тяхната битка, а ние им даваме двама - мечтателя Галилео и рокерката Скарамучи. Познайте кой ще победи накрая?".

Междувременно на 15 октомври излиза юбилеен албум (плюс бонус диск) с песните от мюзикъла, сред които личат най-големите хитове на "Куин" като Radio Ga Ga, I Want To Break Free, Somebody To Love, Under Pressure, A Kind Of Magic, I Want It All, Who Wants To Live Forever, Don't Stop Me Now, These Are The Days Of Our Lives, We Are The Champions, Bohemian Rhapsody и, разбира се, титулното парче.