От 10 до 15-ти септември 2012 г., в Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) в София се открива 6-тото поредно издание на международния културен проект "Танцова работилница 2012".

Освен ателиетата по танцова техника и репертоар за професинолисти и аматьори на високо ниво в 5 различни стила (бродуей джаз, балет – стил Баланчин, характерен танц, съвременен танц, хип-хоп) организаторите на "Работилницата" са подготвили и други изненади за любителите на танцовото изкуство. 

На 12 септември 2012 г. (сряда) от 18:30 ч. в новите студия на Дерида Денс Център на бул. "Сливница 245", вх. Е 4/2, ще се проведе интерактивна дискусия със стипендиантите от пролетната програма, завърнали се от интензивни летни танцови курсове в известни училища и университети в САЩ.

На 15 септември 2012 г. (събота) студията на НУТИ на бул. "Шипченски проход" № 48 са отворени за всички, които искат да видят разработените хореографии по време на творческата седмица.

А на 16 септември 2012 г. (неделя) между 11 и 12 ч, ако имате път през подлеза на Софийския университет, или се разхождате към Борисовата градина откъм Орлов мост, ще станете свидетели и на уникалния флашмоб, с който младите танцьори ще изпратят лятото.
"Танцова работилница" е международен и вече утвърдил се проект на Фондация "Танцово изкуство – Илиев". 

Есенното издание е продължение на априлската "Танцова работилница", по време на която световноизвестни хореографи от САЩ по традиция избраха стипендианти сред най-добрите участници за интензивно лятно обучение в известни американски танцови училища и компании. 

Новото този път е, че по време на интензивната творческа седмица редом с именитите хореографи от САЩ и България ще преподават и едни от най-успешните спитендианти на Работилницата (по хип-хоп).

Звездата от Бродуей Маркъс Галанте ще води класове по бродуей джаз и балет – стил Баланчин.

С магията на характерния танц младите таланти ще запознае Петър Илиев, артистичният директор на фондация "Танцово изкуство Илиев", който от 20 години е преподавател в знаменитите Pacific Northwest Ballet и Ballet Chicago.

Артистичният директор на "Дерида Денс" Живко Желязков ще преподава съвременен танц, а експресивната жизненост на хип-хопа ще привнесат Александра A-Style Цветкова (тазгодишният стипендиант на "Танцова работилница" в Debbie Reynolds Dance Studios, Лос Анджелис) и Росица Терзийска (първата стипендиантка на Фондация "Танцово изкуство – Илиев" в стил хип-хоп в Debbie Reynolds Dance Studios, Лос Анджелис през 2011г).

Рекордният брой от 148 танцьори, професионалисти и напреднали аматьори от цялата страна, които се включиха в тазгодишното 5-то пролетно издание на проекта през април, провокира Фондация "Танцово изкуство – Илиев", създател и организатор на проекта, да отговори на огромното желание на участниците инициативата да се случва по-често.

Увеличеният интензитет на програмата ще даде възможност танцьорите да се усъвършенстват повече. Благодарение на есенната "Работилница" танцьорите ще получат и възможността да влязат във форма след лятната почивка, като се докоснат до нови танцови форми, участват в творческия процес, споделят междукултурен опит и се забавляват.

От 2008 г. досега в "Танцова работилница" са участвали повече от 500 танцьори от България, Черна гора, Испания, САЩ. Над 25 млади български таланта са получили стипендии за обучение в САЩ. 

Стипендианти на "Работилницата" работят към момента в Националната опера, в Държавния музикален и балетен център, в Държавната Опера – Русе, в танцови театри и компании в Германия, Италия и САЩ.