За пореден път София получи приза "Най-добър бизнес град", Добрич е "зелен град", а Бургас - "град на знанието"

Русе е бил най-добрият град за живеене през 2018 г. Според ежегодното проучване на "Дарик радио" дунавският град се е развил най-добре спрямо предходната година по всички показатели.

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов лично получи отличието от вицепремиера Томислав Дончев и коментира: "Дължа тази добра оценка на мотивирания екип, с който се грижим за развитието на Русе и на добрата комуникация с гражданите. Имаме ясно очертани визия и приоритети, като тепърва предстоят по-хубавите дни за града и ни чака още много работа."

За пореден път София получи приза "Най-добър бизнес град". В столицата има най-много публични и частни инвестиции, безработицата е сред най-ниските, а брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е най-висок.

Признанието за "най-зелен град" отиде при Добрич, а Бургас се открои като "град на знанието", а жителите на Стара Загора живеят в най-сигурния град. Варна излиза на предна позиция в категорията "Жизнен град" - по демографски показатели и като любима дестинация, а наградата на слушателите отиде в Кюстендил.

Виж още: Защо във Виена се живее най-добре в света

Критериите за оценка на 27-те областни града в страната отчитат нивото на икономика, екология, образование, сигурност и качество на живот. Миналата година първото място беше за Бургас.

"Всичко, което преживях по-късно, вече се беше случило някога в Русчук" - припомня Нова телевизия думите на роденият в Русе нобелов лауреат Елиас Канети.

Русе е първият град у нас, където са изградени тротоари с бордюри, поставени са газени фенери за осветление, а улиците получават имена.

Виж още: Доходното здание - емблематичната сграда на България

Източник: Нова телевизия, "Дарик радио"