Министърът на земеделието, храните и горите се оттегля от поста, "тъй като не желае атаката срещу него да влияе върху правителството". Мястото му заема неговата предшественичка Десислава Танева

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който се оттегля от поста заради нежеланието си "атаката срещу него да влияе върху правителството". 

Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно, беше коментарът на Порожанов. Според официалното съобщение на ведомството му в сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит да се намери балансирано и справедливо решение.

За мястото му правителството издигна Десислава Танева, която е била земеделски министър в предишния кабинет на Бойко Борисов.

Румен Порожанов започва стремителната си кариера във финансовото министерство, като от началник-отдел стига до министерско кресло в служебния кабинет на Георги Близнашки. БНР припомня, че между 1993 и 2014 г. той е заемал знакови длъжности не само в публичния сектор и е оглавявал управителните съвети на "Арсенал" - Казанлък, "Булгартабак холдинг", проектна компания "Нефтопровод Бургас-Александрупулис", а също така Надзорния съвет на Българската банка за развитие, а някои от тези постове дават основание неговото пребиваване във властта да бъде неофициално свързвано с ДПС.

На два пъти Порожанов е бил и директор на Държавен фонд "Земеделие" - разплащателната агенция, която разпределя милиардите европари за земеделие - и в това си качество е пребит пред жилището си през 2011 г. До слизането му от министерския пост се стигна след скандал около злоупотребите с европари при къщите за гости, който тръгна още в края на април от Александър Манолев, ползвал такъв имот за лични цели.

Вече бившият зам.-министър на икономиката бе обвинен в престъпление срещу финансовите интереси на ЕС, след като разследването срещу него показа, че въпросната къща за гости в Сандански е получила близо 400 хил. лева финансиране чрез фалшиви документи. Този казус предизвика проверки и в останалите къщи за гости, финансирани по европроекти под надзора на фонд "Земеделие".

През последните дни в общественото пространство бяха коментирани и несъответствия в имуществената декларация на Порожанов. Така, въпреки че неколкократно земеделци са поставяли въпроса за неговата оставка, министърът на земеделието си тръгва не заради земеделски проблем, отбелязва БНР.

Само преди седмица премиерът каза, че Порожанов се справя добре с работата си, но има готовност да го махне и при най-малката нередност. Сега Борисов посочи като катализатор за оставката на поредния си министър зам.-директора на фонд "Земеделие" Иванка Мизова, която все още е на поста си, въпреки че беше отстранена заради къща за гости, рекламирана в интернет с нейния телефонен номер. 

Би Ти Ви изчислява, че това е осмата оставка след избухването на "Апартаментгейт". Заради скандала досега са се оттеглили и трима зам.-министри, а също така правосъдният министър Цецка Цачева.