Повече от две години след референдума по този въпрос правителството спешно внесе в Народното събрание предложение политическите сили да получават не по 11 лева, а само левче на глас

Партийните субсидии се намаляват от 1 юли от 11 лв. на едва левче за спечелен действителен глас, реши на първо четене бюджетната комисия в Народното събрание. Предложението за промяна беше внесено от правителството, а премиерът Бойко Борисов лично събра на извънредно заседание парламентарната си група.

По думите му промяната е внесена, за да спрат всякакви спекулации, че ГЕРБ се облагодетелства от държавни средства.

"Ще стане накрая като в Чехия и много други страни - милиардерите и олигарсите да станат премиери. Няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените. Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, входирахме го снощи в парламента и вкарваме закон за 1 лев субсидия", коментира Борисов и се закани:

"Да видим тогава как ще се оправят партиите в следващите години, как ще плащат на изборите, как ще плащат на социолози, политолози и всичко останало. Сиреч, няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било. Толкова са ми ясни тези игрички - те да са хубавите, а едва ли не ние да имаме интерес. Така че, това сега влиза в парламента. Надявам се всички да го подкрепят. С парите, които ще се спестят от това, ще строим детски градини и ясли", декларира премиерът и припомни, че местните избори през 2005 г. е бил избран за кмет "без 1 лев, без партия, без нищо".

ГЕРБ винаги са поддържали тезата, че партиите трябва да имат предвидим начин на финансиране, но политическата ситуация предизвиква други решения, уточни финансовият министър Владислав Горанов. По думите му:

"По-добро от партиите няма измислено. Те трябва да имат надежден механизъм за финансиране. След като системните партии, в случая колегите от БСП, решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност. Те през 2017-а предложиха един лев партийна субсидия. След като един референдум показа подобно настроение в българското общество, след като сами като политици успяваме да ги настроим срещу нас, нека сега да видим как може да се прави политически модел с 1 лев."

Теоретичните му изчисления сочели, че с този ход само за второто полугодие на държавната хазна ще бъдат спестени 16-18 млн. лева. Със спестените пари ще построим детски градини, образованието е приоритет на правителството, изтъкна Бойко Борисов.

Депутатът от левицата Румен Гечев направи предложение за допълнение на текстовете: "Считано от 3 юни, депозитите, които са натрупани в партиите и не са похарчени, да се преведат в бюджета на Република България" - така, както в бюджетните организации неизразходваните средства отиват в бюджета за следващата година.

Предложението за партийна субсидия от 1 лев е тежък популизъм, заяви от своя страна пред БНР зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Антон Кутев. Според него това би върнало политическата система 20 години назад и би довело до възстановяване на двуполюсния модел.

"Това би било абсолютно тежък удар по политическата система в България, от който ще пострадат не толкова големите партии, но малките партии ще бъдат много тежко ударени. Резултатът ще бъде, че един ден, като се спрат субсидиите, те ще започнат да изпадат в тежки зависимости от големия бизнес. Резултатът не е добър за хората. Партиите винаги ще оживеят по един или друг начин, но те ще станат зависими от големия бизнес. Това означава, че оттук нататък независима политическа власт в никакъв вариант не е възможна. Единствено може да видим още някой друг милиардер като министър-председател“, коментира той.

Според неготова било "отчаян опит" на Бойко Борисов да задържи властта и да накаже опонентите си.

БСП все пак не участва в гласуването, което предизвика недоволството на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

На обвинението й: "Вие бламирате демокрацията", Румен Гечев отговори: "Бламираме единствено вашите циркове" - а от партията му обявиха, че ще съобщят официалната си позиция по време на обсъждането на първо четене в пленарна зала.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов междувременно увери, че партията му ще подкрепи предложението, но са необходими текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите. Той обаче предупреди, че най-голямата опасност е, че партиите могат да попаднат в ръцете на големи скрити задкулисни и икономически играчи, т.нар. олигарси.

От партия "Воля" също декларираха подкрепа за намаляването на партийната субсидия, а депутатът Пламен Христов припомни: "Няма как при положение, че още 2017 г. по инициатива на г-н Марешки ние проведохме референдум за отпадане изцяло на субсидията за партиите, след това ние бяхме единствените, освен ГЕРБ, които подкрепиха намаляването на субсидията от 11 на 1 лев за следващия референдум, впоследствие 2017 г. ние внасяме искане за промени в бюджета за намаляване на тази субсидия - няма как при тази наша, може би най-активна от всички политически партии дейност в тази посока, ние да не подкрепим една такава идея."

1 лев е крайно недостатъчна субсидия, контрира обаче русенският народен представител от ДПС Бюрхан Абазов. По думите му: "Това автоматично прехвърля партиите в ръцете на бизнеса - там, където вече е неконтролируем произходът на пари. Мисля, че 11 лв. е една приемлива сума както за бюджета, така и за партиите." 

Проучване на експерти от ДПС показало, че в други страни членки на ЕС, където партиите получават сходни до българските субсидии, има и допълнителни механизми за финансиране на партийната дейност.

Междувременно парламентът внесе корекции в изплатената вече държавна субсидия, съгласно които на партиите и коалициите се налага да възстановяват средства за изминали периоди, след като проверка на прокуратурата установи, че пет формации са получили повече пари от предвидените в закона. 

Предложението на Министерския съвет за намаление с 6,5 млн. лева беше прието единодушно на първо четене със 170 гласа "за" от народните представители. 

Решението беше предшествано от остри дебати между управляващите  и опозицията, откъдето отново настояха министърът на финансите да понесе политическа отговорност заради казуса с партийните субсидии. Според зам.-председателя на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков само прокуратурата е реагирала адекватно, но дори оттам са казали, че проблемът се получава "поради възникнало заблуждение", а не заради грешен закон.

Според Менда Стоянова обаче налице е само техническа грешка: "Разбира се, че няма нарушение. Бих казала по-скоро - техническа грешка, че от 2016 г. не са изключвани действителните гласове, посочени в квадратчето "Не подкрепям никоя партия или коалиция."

В края на май от "Шоуто на Слави" изнесоха информация, че партиите и коалициите в Народното събрание са получили по 13,20 лева за спечелен глас вместо записаните в закона за бюджета 11 лева. 

Сега надвзетите пари ще бъдат удържани от следващите траншове или ще бъде поискано възстановяването им, ако няма следващи субсидии. За онези, които са получавали пари преди 26 май 2016 г., възстановяването на надвзетото ще се смята за изтекла давност. 

Предложението на партия "Воля" държавната субсидия да се предоставя само на парламентарно представени политически сили беше отхвърлено.

Самият Слави Трифонов, чийто екип инициира референдум за намаляване на партийната субсидия до 1 лв. на глас още преди няколко години, коментира пред БНР:

"Българските депутати се самозабравят веднага, защото се смятат за богоизбрани, а те не са - те са слуги на хората и когато го разберат, нашата демокрация ще стане такава, каквато е на една нормална и развита държава."

Той припомни референдума отпреди две и половина години, на който гласуваха над 3,5 млн. избиратели гласуваха, а 2,5 млн. от тях бяха категорични, че субсидията трябва да е 1 лв. Според него темата се повдига сега заради големия скандал с надвзетите пари от партиите:

"Всички са получавали повече пари, абсолютно незаконно и същевременно са си мълчали. Това е проблемът и заради това се активират - защото няма какво да кажат."

Целият парламент трябва да излезе и ако не си подаде оставката, то да убеди избирателите си, че това е грешка, да върне парите и да спазва законите, призова Слави Трифонов, а относно твърдението, че ще се стигне до зависимости на партии към олигарси, коментира:

"Това е все едно: дайте ни вие пари, за да не си ги вземем от олигарси или фирми. Това не звучи ли много неморално? Къде е моралът в политиката? Ти като ставаш политик, основната водеща сила за теб трябва да бъде моралът, а не откъде да намериш пари. Ти трябва да се грижиш за другите, не търсиш собственото си благополучие. В България хората стават политици, за да печелят повече, а трябва да стават политици, за да отговарят за другите."

Източник: БНР