За последните 35 години в САЩ не е имало толкова масово неодобрение към президент, току-що встъпил в длъжност

Доналд Тръмп е един от най-неодобряваните американски президенти. За последните 35 години в САЩ не е имало толкова масово неодобрение към президент, току-що встъпил в длъжност. Това показват данните от последното проучване на изследователския център "Пю" в САЩ, според което едва 39% от американците одобряват дейността на Доналд Тръмп.

За сравнение при мандатите на петимата предишни президенти - Барак Обама, Джордж У. Буш, Бил Клинтън, Джордж Буш Старши и Роналд Рейгън, на този етап на службата си са се радвали на обща подкрепа от 53% до 64%.

Общо 56% са на мнение, че той върши зле работата си като президент, докато за предшествениците му този процент варира между 13% (за Джордж Буш Старши) и 25% (за Бил Клинтън).

Подкрепата за Тръмп е изключително силна сред регистрираните републиканци - 84%, което е близо и дори надхвърля одобрението на останалите републикански президенти. Въпреки това той регистрира рекордно нисък рейтинг сред демократите (8%). За сравнение, Буш-баща, Буш-син и Рейгън са се ползвали с одобрението на между 30% и 46% от сините избиратели. Изключително слаба е подкрепата и в центъра - 46% от американците изразяват остро неодобрение за политиките му, а общо 39% го одобряват като цяло. За сравнение при другите президенти подкрепата на центъра не е падала под 50%.

Президентството на Тръмп бележи и изключително силната поляризацията на обществото. На въпроса как Тръмп се справя с работата си, чиито отговори са "силно не одобрявам", "не одобрявам", "одобрявам" и "силно одобрявам", 75% от запитаните избират екстремните опции.

Разделението по възраст, пол и образование остава подобно на това по време на кампанията - колкото по-млади и високо образовани са американците, толкова по-силно е негативното отношение към Тръмп.

Най-висока подкрепа за него се регистрира сред белите гласоподаватели, хората на възраст над 65 години и тези с гимназиално или по-ниско образование.

89% от демократите са против забраната му за прием на бежанци и на имигранти от седем държави, докато 81% от републиканците я защитават. Като цяло, 59% от американците изразяват негативно отношение към едно от най-скандалните действия на Тръмп, откакто е в Белия дом.

Повечето американци намират Тръмп за човек на действието, който спазва обещанията си, но за сметка на това мнозинството също така го смята за неуравновесен, неспособен да комуникира и не будещ доверие. По въпроса дали е силен лидер, 49% отговарят "да" и също толкова отговарят с "не".

Самият Тръмп постоянно влиза в скандали, като през уикенда съобщи за терористичен акт в Швеция, който не се е случвал. По време на изказване пред симпатизанти, в което американския президент защитаваше миграционната си политика, той изброяваше атентати в Европа, за да докаже, връзката между бежанци и тероризъм. В изказването си обаче Тръмп спомена и "това, което се случи снощи в Швеция". 

От шведска страна веднага поискаха обяснение за думите на американския президент, а социалните мрежи за пореден път го взеха на подбив. 

В крайна сметка Тръмп даде някакво обяснение за думите си. 

"Казаното за Швеция се отнасяше за репортаж за имигрантите и Швеция, излъчен от телевизия "Фокс нюз", написа в "Туитър” милиардерът. Това обаче не ставаше ясно от думите му на митинга във Флорида.

Според представителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс Тръмп е говорил за увеличаващата се престъпност и инцидентите напоследък като цяло без да има предвид конкретен случай.

Източник: "Дневник"