Рекордни възнаграждения се очаква да получават депутатите в следващото Народно събрание

Колко получават в момента хората във властта? Заплатите на държавните мъже и жени започват от над 3000 лв. и стигат до 10 хил. лв.

Всеки един от народните представители в следващия парламент ще получава минимум 3210 лв. Сумата е с 234 лв. повече, отколкото на вече бившите депутати от 43-ия парламент. Данните са на в. "24 часа", които правят изчисленията си спрямо данните на НСИ за средната заплата в страната. 

Според изданието новите заплати на депутатите, министрите, премиерът и президентът са рекордни за постовете им.

Депутатските възнаграждения по правило са равни на 3 средни брутни заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието. За декември сумата е 1070 лв.

За депутатите 3210 лв. е базата, върху която се начислява добавка от 1% за всяка година трудов стаж. Например при прослужено време от 30 г. заплатата става над 4200 лв. Народните представители взимат допълнителни пари за участие в комисии, експерти и др.

Най-много от хората във властта получава президентът. Заплатата на Румен Радев се получава като се удвои депутатската и основаната става 6420 лв. Върху тази сума се начислява по 1,6% за всяка година трудов стаж.

Президентът има 35 г. прослужено време, което прави добавка от 56%. Така реалното възнаграждение на държавния глава става 10 015 лв. За сравнение при поемането на поста заплатата на Радев беше 9285 лв. Или повишението заради новите данни на статистиката е със 730 лв.

Заплатата на служебния премиер Огнян Герджиков се изчислява като към тази на депутатите се добави още 55% от сумата. Така основата на възнаграждението на служебния премиер 4975,50 лв. Това обаче е без добавката за стаж. За сравнение основната заплата, с която напусна Бойко Борисов, беше 4612,80 лв.

Служебните министри ще се разписват срещу базови 4173 лв. Те получават 30% над депутатското възнаграждение. Министрите от стария кабинет си тръгнаха с основна заплата от 3868,80 лв.

И тези суми обаче не са крайни, защото са без добавките за прослужено време, с които реалното възнаграждение е доста по-високо.

Източник: в. "24 часа"