Подробности за реализираната операция оповестиха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и посланикът на Франция у нас Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан

Рекордно количество кокаин е задържано на 20 февруари при съвместна операция на българските и френски полицейски власти.

Главният секретар на МВР гл. комисар Светлозар Лазаров поясни, че благодарение на осъществените съвместни действия, снощи на кораб на пристанище в Чили, пътуващ за Франция, са задържани 1400 кг чист кокаин. 

Оперативният сигнал за подготвян трафик постъпил в нашата Главна дирекция "Национална полиция" и бил подаден свовременно към френските им колеги.

Наркотикът бил укрит в резервни гуми, натоварени в камион, който превозвал техника за рали "Дакар". Гумите били напръскани със специален спрей, за да минат през скенерите. Във всяка една са открити по 100 кг кокаин, разфасован в пакети по 5 кг. 

По първоначални данни кокаинът от Боливия бил предназначен за европейския пазар. Според главен комисар Лазаров това е рекордно количество наркотик, задържано досега.

По цени на дребно дрогата възлиза на 273 млн. евро, а от задържаното количество, след подготвяне на кокаина за уличния пазар, могат да се получат 5 тона наркотик.

Посланикът на Франция н.пр. Ксавие Лапер дьо Кабан благодари за доброто сътрудничество между българската и френската полиция. По думите му подготовката и осъществяването на трафика на кокаин от Южна Америка към страните от Западна Европа са пресечени благодарение именно на тези светкавични действия.

Процесуално-следствените действия на територията на Франция и други европейски държави продължават. Водеща роля в трафика на огромното количество наркотик обаче имат български граждани, уточни главният секретар на МВР. 

Продължава разследването по случая, което ще установява дали е имало и други доставки, допълни Лазаров. Той припомни, че през миналата година е задържан три пъти повече хероин и два пъти повече кокаин, няколко пъти повече синтетична дрога и много по-голямо количество марихуана в сравнение през 2012 г.