Пуканките са по-здравословни от плодовете и зеленчуците

Поредното изследване доказва, че пуканките са по-здравословни от повечето плодове и зеленчуци, които хапваме.

Отдавна се знае, че те са богати на фибри и имат сравнително ниско съдържание на мазнини. Сега обаче научихме и че се превърнаха в суперхрана, пълна с мощни антиоксиданти - полифеноли, които могат да се преборят с вредните молекули, натрупващи се в тялото и увреждащи клетките. Друго тяхно качество е, че помагат за увеличаването на притока на кръв чрез отпускане на артериите, пише actualno.com.

Знае се, че богатите на антиоксиданти храни намаляват опасността от рак, деменция и дори сърдечно заболяване. Анализаторът д-р Джо Винсън, съобщава, че полифенолите са по-концентрирани в пуканките, където има средно едва 4% вода, спрямо 90% при много плодове и зеленчуци. Най-високата концентрация на полифеноли и фибри обаче се крие в обвивката на пуканките. 

Те могат да заменят пресните плодове и зеленчуци в здравословната диета, тъй като съдържат жизненоважни витамини и хранителни вещества. Учените доказали, че количеството полифеноли в пуканките е до 300 мг на една порция, което би осигурило 13% от средния прием на антиоксиданти на ден. Плодовете ни осигуряват 255 мг дневно, а зеленчуците - 218 мг дневно.