Днес Президентът на Република България, Росен Плевнелиев, направи пробно шофиране на първия в света електромобил с удължен пробег Chevrolet Volt и се запозна с неговите технически характеристики.

Росен Плевнелиев: Енергийната ефективност е задължително условие за постигането на устойчиво развитие.

“Да бъдеш отговорен не означава да харчиш толкова, колкото искаш, а да харчиш толкова, колкото трябва, така че и следващото поколение да има достъп до енергия и да има своя шанс за развитие. Енергийната ефективност е задължително условие за постигането на устойчиво развитие”. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, който участва в пробно шофиране на първия в света електромобил с удължен пробег Chevrolet Volt и се запозна с неговите технически характеристики. Президентът Плевнелиев е вторият президент в света, след Барак Обама, който е шофирал такъв автомобил.

Президентът заяви, че изпълнителната власт следва да създаде механизми за мотивация на хората да купуват екологични автомобили. Росен Плевнелиев подчерта, че той би подкрепил законодателни промени в тази насока и изрази увереност, че до 2020 г. 10 процента от автомобилите в света ще бъдат хибридни и електрически.

По-късно тази седмица Chevrolet Volt ще бъде част от американския павилион по време на международното регионално Изложение за енергийна ефективност и възобновяема енергия (28-30 март) в Интер Експо център.