Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов е подал сигнал в прокуратурата заради високите цени на саниране

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов е подал сигнал в прокуратурата заради високите цени на саниране, съобщи самият той пред Би Ти Ви. 

Според него, по програмата за енергийна ефективност първоначално са били отделяни по 290 лв. на кв.м, докато сега сумата е намаляла повече от два пъти - до 140 лв. на кв.м.

Попниколов заяви, че като цяло идеята за саниране е добра, но трябва да се променят правилата и да се коригират цените.

"Има констатирани нарушения за прекомерно високи цени. И са сключвани договори с неосигурени средства за тези цени", каза служебният министър.

При влизането си в министерството Попниколов установил, че липсват средства за ремонтите на тунелите и мостовете по пътната мрежа. Затова се наложило преструктуриране на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), че да може да се направят анализи и проверки на всички такива съоръжения и да се прецени кои трябва да се ремонтират спешно.

Служебният регионален министър добави, че обвинява всички, които са работили по магистрала "Струма" в последните 10 години, за забавената реализация на проекта. Попниколов съобщи, че рискът да се загубят европейски пари заради спряната процедура по строежа на тунел "Железница" е много по-малък, от този да бъдат загубени всички средства за "Струма". 

"Само заради 1 км незавършен път по магистралата ще загубим всички пари, а те са около 2 млрд. лева. Най-голям е проблемът с трасето при Кресненското дефиле, където вече 10 години няма никакво развитие. Това е защитена територия, затова трябва да се направи специално трасе, да се направи екологична оценка и чак после да се направи процедура за строежа", каза още Попниколов.

Източник: Би Ти Ви