Освен натиска върху производителя на суджук, депутатът и бивш координатор на ГЕРБ за Добрич Живко Маринов е отговорен според прокуратурата за още четири престъпления

Трима прокурори от звено "Антикорупция", говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова и служители на Бюрото за защита към Сотир Цацаров са "на крака" в Добрич за разпити на свидетели на място по т.нар. "Суджукгейт". Разпитите ще са днес и вероятно в следващите дни, съобщи Арнаудова пред Би Ти Ви.

Става дума за разследването срещу депутата и бивш координатор на ГЕРБ за Добрич Живко Мартинов, чийто имунитет бе поискан от Цацаров миналата седмица. Едно от обвиненията срещу него е за изнудване, в което е настоял да му се предоставят 4 тона суджук с обяснението, че искането е от името на премиера Бойко Борисов.

Целта на прокурорите е да се съберат максимално бързо доказателства по досъдебното производство срещу Мартинов за престъпления, извършвани в периода 2011 - април 2017 г., обясни Арнаудова. 

Другата голяма цел е спешно да се осигури защита на свидетелите на прокуратурата, тъй като има данни за закани и натиск срещу тях. Затова и в Добрич има служители на Бюрото за защита към главния прокурор. 

Общо пет престъпления

"Медиите направиха публично само едно от престъпленията, за които се събират доказателства - това със суджука. Всъщност разследваните престъпления са пет и основните от тях са свързани с опит да се съсипе досъдебно производство и да се укрие извършителят по него. Мартинов е заподозрян в престъпление срещу правосъдинето и реда на държавното управление", обясни Арнаудова.

Става дума за досъдебно производство за катастрофа с две жертви, по което има и осъдителна присъда от 4 години затвор срещу бивш зам.-министър, разясни говорителят на главния прокурор, макар да не посочи името на осъдения.

По думите ѝ се проверяват данни, че депутатът Мартинов е оказвал натиск срещу окръжния прокурор на Добрич и полицаи от града, за да бъде прекратено разследването по делото. Освен това полицаи, работили по случая с катастрофата, са били уволнени след намеса на Мартинов и вече не са в системата на МВР, добави Арнаудова. Според нея не е имало как да бъде уволнен и окръжният прокурор, защото се избира от Висшия съдебен съвет.

По-късно през деня стана ясно, че Живко Мартинов ще напусне парламента  по собствено желание. Това бе обявено от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Добрич. 

"Благодаря му за тази постъпка, защото по този начин се пресичат опитите да бъде хвърлено петно както върху ГЕРБ, така и върху името на премиера", каза още Цветанов и заяви, че още утре в НС ще бъде гласувано освобождаването на Живко Мартинов. 

"Нашето желание е в следващите месеци да се работи за възраждането на организацията, за нейното заздравяване и стабилизиране, да се върне доверието на хората, за да започнем да се готвим за предстоящите местни избори", подчерта заместник-председателят на ГЕРБ.

Той представи новото, временно ръководство на структурите на ГЕРБ в област Добрич, които в следващите няколко месеца трябва да направят анализ на състоянието на структурите и да подготвят избора на ново редовно ръководство през есента.

Областен ръководител става вицеадмирал Пламен Манушев, депутат от ГЕРБ от Добрички многомандатен район. За общински ръководител e определен Красимир Николов, който в момента е заместник-областен ръководител.

Източник: Би Ти Ви