Българската прокуратура е получила от сръбските власти официалното уведомление, че банкерът Цветан Василев се е предал на полицията в Белград. Готвят се документите, с които да се поиска неговата екстрадиция, научи "Хоризонт" на БНР

От днес вече тече 18-дневният срок, който има държавното обвинение, за да изпрати до съда в Белград искането за екстрадиция, в което да се съдържат и данни в какво е обвинен Василев. 

Очаква се документите да тръгнат за сръбската столица до ден-два. После съдът трябва да направи собствена преценка за тяхната тежест, а след съдебното решение да бъде предаден на България или не мажоритарният собственик на КТБ, следва финална преценка на сръбския министър на правосъдието, т.е процедурата има съдебно-политическа линия.

Според информация на "Хоризонт" банкерът е в предварителния арест. По-късно днес ще бъде изправен пред съд, който ще заседава по мярката му за неотклонение. Очаква се тя да е най леката - подписка. 

Къде ще чака Цветан Василев екстрадиционното производство, в Белград или извън него, сега не е ясно. Ясно е обаче, че адресът за контакт с него ще е този на сръбския му адвокат, а днешното съдебно решение ще се ползва от българската защита на Василев, който утре трябва да бъде коментиран в Софийския апелативен съд. Неговите защитници искат отмяна на искането на прокуратурата за 72-часовия арест на клиента им.

Софийският градски съд вече отказа да се произнесе по това искане, защото Цветан Василев все още беше на свобода. Как и дали променената ситуация ще бъде отчетена от апелативните съдии, ще стане ясно утре.

Адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов потвърди също пред Нова телевизия разпространената информация от сръбски медии, че банкерът се е предал на полицейските власти в Белград. "Моят клиент се е явил със сръбски адвокат в полицията в Сърбия. В момента е в ход подготовка за съдебно разглеждане на мярката му за неотклонение по европейската конвенция за екстрадиция", заяви адвокатът.

Сръбските медии уточняват, че Цветан Василев е решил да се предаде след като е разбрал, че в Белград официално е постъпило искането за неговия арест. Избрах най-лесното решение в случая, казал Василев на влизане в управлението в Нови Белгард, цитиран от местни медии.

Българската прокуратура все още не е получила от Белград официална информация за задържането на банкера Цветан Василев. Не е потвърдено, че Цветан Василев се е предал в полицията в Сърбия, тъй като не е изпратено уведомление от сръбските власти, заяви пред журналисти прокурор Иван Гешев, един от тримата представители на държавното обвинение, на които е възложено разследването на злоупотребите в КТБ.

"Към момента нямаме, поне ние, официална информация. Информацията, с която разполагаме е от медиите. Когато бъде изпратен такъв документ, ще започне процедура по екстрадирането му в България", допълни прокурор Гешев.

Той обясни, че при потвърждение на информацията, че Василев се е предал, би следвало да се задейства процедура по екстрадиция. "Технологично трябва да постъпи официално съобщение от сръбските власти за това, че лицето е установено, с което се определя срок, в който да представим допълнително документи. Това е технологичен процес от минимум 18 дни", посочи Гешев.

Виж още: КТБ няма да отвори до 20 ноември