Според него евентуални предсрочни избори само биха разклатили държавата

"Сега и самият Борисов не знае, но това е опция, възможност за него, която му дава още 10 потенциални години във властта. Догодина, ако стане президент, това са 10 г. на върха". Това заяви в интервю за "24 часа" математикът и специалист по избирателни системи проф. Михаил Константинов.

Според него Борисов вече е влязъл в историята с няколко много добри постижения.

"Много е рано. А и е крайно време да спрем да мислим в термините на тяснопартийните интереси. Има ли в момента народът полза от предсрочни избори? Няма", казва още професорът.

Проф. Константинов прогнозира, че при евентуални предсрочни избори резултатът на ГЕРБ би се повишил - от 84 на 100 депутати.

"Затова струва ли си да клатим държавата 4-5 месеца? При предсрочни избори опозицията, както в момента я няма, съвсем ще изчезне. ДПС си имат между 35 и 40 депутати при всяко положение. Обаче за БСП предсрочни избори са смъртоносни. Аз не ги обичам, но въпреки това не желая те да изчезнат. Освен това чакат ни много тежи времена - виждате, че всеки момент ще лумне войната в Украйна. Израел ще нападне Иран. И ние да правим избори в това време? Тези хора акъл нямат", коментира евентуален предсрочен вод той.

По думите на Константинов изборие в България да се провеждат с активна регистрация, която да се провежда предварително за всяка година.

Демографската криза

Проф. Константинов обърна внимание и на демографския проблем, който страната ни има. По думите му България намалява с между 40 и 55 хиляди души годишно през последните 20 години.

"Не е ясно как може този процес да бъде спрян и тенденцията обърната. Въпреки че наличното население на територията на страната според статистиката е 7 200 000, мисля, че е по-скоро 6 900 000", обяви още математикът.

Източник: в. "24 часа"