Първият български домат, който всеки момент масово ще започне да се бере, ще се продава за 3 лв. на килограм на едро, а розовият ще се продава за около 4-5 лв., заяви пред Нова телевизия Атанаска Минева, производител на домати

През 2015 г. с около 5-6 пъти беше намалена субсидията и хората не могат да си планират производството, твърди Атанаска Минева.

"Три години взимахме помощи за качество на продукцията, с което оранжерийните производители си помагахме за отопление.

Взимахме около 2000 лв. на декар субсидия

През 2015 г. ще вземем 500 лв.", коментира производителят.

Подпомагането се е увеличило с 5 пъти, всички производители на зеленчуци ще получат 5 пъти повече, твърди от своя страна заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Първите български краставици са на пазара от близо месец, но цената е по-висока, защото сме орязани от субсидии и не можем да започнем производството по-рано, заяви Стоян Стоянов, който произвежда краставици.

"Оранжерийни домати и краставици няма в необходимите количества, 

защото тази пролет температурите са много ниски и трябва да се отопляват оранжериите

Не само марулите, но и други зеленчуци са с по-висока цена", коментира от своя страна Георги Камбуров, един от секретарите на Асоциацията на оранжерийните производители. 

Причината отчасти се дължи на високите разходи на производители, а отчасти на това, че част от производителите прекратиха дейността, обясни той.

Производители признават, 

че българската маруля се превърна в "златна"

По пазарите бройката струва между 2-2,50 лв. Скокът в цената е много голям, тъй като през зимата марулята се продаваше за левче. Поскъпването спрямо миналата година е около 4 пъти. Причината за дефицита е в слабата реколта, която беше унищожена от влагата. Оранжериите са подгизнали заради дъждовете през февруари и март.

Другата причина за недостига е, че заради обилната реколта миналата година и ниските изкупни цени по 30 стотинки за бройка, през тази година много зеленчукопроизводители са се отказали да садят марули. Няма и внос от Гърция. Южната съседка също пострада от наводнения.

Пролетта беше изключително влажна, температурите бяха по-ниски и производството беше по-ниско, защото миналата пролет се стигна до изхвърляне на готова продукция, заяви още Васил Грудев.

Източник: Нова телевизия