ГЕРБ са склонни да дадат министри за нов кабинет, но само ако Реформаторският блок поеме отговорност за кабинета и посочи премиер

ГЕРБ са склонни да подкрепят нов кабинет в рамките на това Народно събрание и дори да дадат в него свои министри, но само ако Реформаторския блок излъчи премиер и поеме отговорност за правителството. 

Това се разбра от думите на зам.- председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов след продължилите близо два часа преговори между двете парламентарни сили.

Сегашните коалиционни партньори демонстрираха готовност да изгладят различията за програмата, която трябва да следва бъдещият нов кабинет. Разговорите са били фокусирани върху част от секторните политици. Създадени са и работни групи, които ще продължат преговорите и в утрешния ден.

Ключова тема в преговорите е била мажоритарният вот в два тура, където към момента няма единомислие. ГЕРБ вече обявиха, че ще търсят подкрепа за приемане идеята от редерендума, но РБ са категорично против.

В средата на разговорите в тях се включиха и лидерите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Имената на членовете на кабинета ще бъдат обсъждани по-късно днес и в следващи дни.

Виж още: Борисов: Няма да съм премиер на кабинет с чужд мандат

Това е първият официален разговор в рамките на получения мандат и той беше концентриран върху програмата, каза здравният министър в оставка Петър Москов.

Междувременно той бе изгонен официално от партията си. Вътрешнопартийният арбитраж към ДСБ е решил да прекрати членството на Москов в партията. 

Москов, който беше зам.-председател на ДСБ, избра да остане в правителството след минаването на ДСБ в опозиция при провала на съдебната реформа преди година. Тогава той остана член на партията, но напусна ръководството ѝ. Към момента той е един от основните мотори за преговорите между управляващите партии от Реформаторския блок и ГЕРБ и ПФ за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Източник: Novini.bg