Петима мъже от селото са били арестувани заради издигнато от тях коледно дърво на фона на малката елхичка, засадена от общината

Нови вълнения в Гърмен. Петима души са били арестувани заради... поставяне на коледно дърво на площада в село Гърмен преди дни, съобщава Би Ти Ви. 

До скандала между хората и кмета Минка Капитанова се стигна, след като жителите на населеното място решили, че, както всяка година, в центъра трябва да се извиси висока елха, а не поставеното от общината преди две седмици малко дръвче, което жителите на селото намирали за бедно украсено. 

Вместо него те купили от горското стопанство по-голямо коледно дърво, което предизвикало разногласия.

"Тази елхичка я приветствам, жива елха, но е малка, аз такава имам вкъщи. На това място от години има традиция да се сложи голяма и хубава елха. Има специална дупка с тръба. Това е Християнско село, празнуваме Коледа. Получихме забрана от г-жа Капитанова", обяснява Иван Кременлиев от сдружение "За бъдещето на община Гърмен".

По думите му още при издигането на елхата полицаи се опитали да съставят актове, а след това Капитанова разпоредила дървото да бъде премахнато и хората да си го занесат вкъщи. Кременлиев твърди, че по-рано Капитанова казала на майки с деца елхата да се сложи пред църквата.

Пред телевизията кметът на селото обяснява, че никога не е деляла хората на християни и мюсюлмани и в случая става дума за самоуправство. По думите на Минка Капитанова, издигналите елхата имали разрешение за друго село и въобще се допитали до местната власт, едва след като си свършили работата. В същото време живата елха трябвало да "възпитава у децата чувството за съхранение на природата".

Жителите на селото отрекоха да са поставяли общината пред свършен факт. 

"На някои хора не им е удобно, че откакто съм управленец, нещата се случват", заяви Минка Капитанова. Попитана обаче защо тогава повече от година не може да се реши проблемът с ромското гето в селото, тя обяснява набързо, че няма общински жилища, в които да бъдат настанени жителите му.

Източник: Би Ти Ви