До дни се очаква президентът да обяви дата изборите

Референдумът за изборната реформа да се проведе заедно с вота за местна власт през есента. Това ще предложи на Народното събрание президентът Росен Плевнелиев.

Системата "2 в 1"

"Виждам широко политическо съгласие за провеждане на национално допитване - това ме въодушевява, това ме радва и планирам буквално в следващите часове да приключим преговорите с парламентарно представените политически сили, а в рамките на дни да направя и обръщение към народа, в което да се обърна към суверена с ясна дата за избори и ясни въпроси за референдум", съобщи президентът.

Той посочи, че сред партиите има различни тематични коалиции относно въпросите за референдума - някои променят задължителното гласуване, други - електронно, а трети са за мажоритарен елемент.

Виж още: До юни внасят референдума за гласуване в парламента

"Убеден съм, че ще намерим правилната формула, така че този референдум, заедно с местните избори да бъде успешен и директната демокрация да получи подкрепа, а суверенът най-после да види, че политиците са готови да го питат, да чуят, а след това да действат", каза Плевнелиев.

Допитвания за датата

Вече се провеждат консултации с представители на парламентарните групи за уточняване както на референдума, така и на датата за местния вот. Една от най-вероятните дати е 25 октомври, която бе прогнозирана преди време от проф. Михаил Константинов.

Последната дума по темата има президентът, който се очаква до няколко дни да обяви кога ще се проведат и двете допитвания.

Източник: Агенция "Фокус"