В края на миналата седмица депутатите решиха, че ще почиват от 10 до 19 април за Великден

Против 10-дневната ваканция бе независимият Велизар Енчев. Коментарът му предизвика дебат по темата и постави въпроса защо народните представители почиват три пъти повече от избирателите.

"Винаги съм говорил против тези дълги ваканции. 

Не може редовите български граждани да почиват 4 дни, а ние да почиваме 10 дни по Великден

С какво сте повече от тях, за да си гласувате три пъти по-голяма ваканция", заяви Енчев от парламентарната трибуна, а колегите му го освиркаха.

Според справка на Нова телевизия депутатите имат общо 61 почивни дни, а официалните почивни дни са едва 15.

Велизар Енчев е напълно прав. Депутатите не могат да бъдат специални хора, коментира бившият депутат Минчо Христов в предаването "Здравей, България".

"Подкрепям тезата, че нещата трябва да са съразмерни. 

Ваканциите са само една част от пъзела, наречен доверие към институциите

Когато хората вярват в институцията "парламент", няма да им пречи дали депутатите почиват повече или по-малко", каза на свой ред бившият депутат Калина Крумова.

Може би по политически причини по време на тази ваканция повечето депутати ще трябва да се потрудят, тъй като тази есен има избори, допълни тя и отбеляза, че до момента обаче никой не е внасял предложение за промени в правилника на НС, засягащи депутатската ваканция.

"Цялото това говорене ми се струва много популистко. Всеки, който е бил в парламента, знае,

че работата на народния представител извън залата е много повече", 

посочи бившият депутат от левицата Антон Кутев.

Бих се поинтересувал по време на парламентарната ваканция Делян Пеевски колко пъти ще посети региона си, какво ще направи там, колко срещи ще организира, колко хора ще изслуша, подчерта Кутев.

"Огромна част от депутатите не вършат това и ние трябва да ги контролираме през тези 12 дни, в които ще са във ваканция. Трябва да е ясно кой работи и кой не", добави още той.

Източник: Нова телевизия